By order of the…

Foto: Alex Nicolae fra Pixabay

TV-serien skapt av Steven Knight, med blant andre Cillian Murphy og Paul Anderson og Helen McCrory har blitt ganske så populær. Den slo umiddelbart an i Storbritannia, og med hjelp av strømmetjenester som f.eks Netflix, fikk serien en global fanskare. En rating på 8,8 av 10 hos IMDb er også en god pekepinn på kvalitet. Er man fan av mafiaserier som f.eks Boardwalk Empire, så er Peaky Blinders noe for deg. Serien forteller historien om gategjengen med samme navn, ledet av Thomas og Arthur Shelby, i Birmingham, England i 1919.

Mange har nok stilt seg spørsmålet om Peaky Blinders er basert på virkelige hendelser, så la oss se nærmere på nettopp det.

Voldelig ungdomskultur

Et økonomisk anstrengt England skapte en voldelig ungdomskultur på 1800-tallet. Fattige ungdommer ranet og stjal fra personer som beveget seg rundt i gatene i Birminghams slumområder. Tyveriene ble ofte kombinert med overfall, knivstikking og kvelning av offeret. Denne kulturen kan spores tilbake til cirka 1850 hvor byens gater var fylt av gambling og vold. Da politiet begynte å slå ned på dette problemet etter krav fra overklassen, slo ungdommen tilbake og organiserte seg i gjenger – såkalte “slogging gangs”. Navnet stammer fra ordet “slog” som betyr et hardt, men ofte ukontrollert slag.

TV-serien portretterer Peaky Blinders fra og med 1919, men den virkelige gjengen med samme navn vokste frem rundt 1890 og var aktive frem til cirka 1920. Peaky Blinders var en organisert gjeng bestående av de mest voldelige ungdomsgjengene i Birmingham på den tiden, bestående primært av menn mellom 12 og 30 år, og grunnlagt i Small Heath – et område sørøst i byen.

Navnet Peaky Blinders sies å stamme fra at de sydde barberblader inn i bremmen på sixpencen, som kunne brukes som et våpen hovedsakelig rettet mot ansiktet og øynene til motstanderen. Men barberblader kom ikke på markedet før 1903, produsert av Gillette i USA og nådde det britiske markedet i 1908. I følge professor i engelsk, Carl Chinn, ved universitetet i Birmingham så er teorien om at de sydde barberblader inn i sixpencen nettopp det – en teori og en myte.

Vold og organisert kriminalitet

Etter Peaky Blinders hadde etablert sitt område i 1890, var de delaktig i det meste av organisert kriminalitet som å kreve “beskyttelsespenger”, svindel, smugling, kapring, ran og ulovlig gambling. Historiker Heather Shor ved universitetet i Leeds mener for øvrig at de ikke deltok så mye i organisert kriminalitet, men fokuserte mest på vold, ran og utpressing.

Gjengen var kjent for å være voldelig. Mot uskyldige borgere og politiet, men også mot rivaliserende gjenger. De kunne uprovosert angripe politimenn, populært kalt “constable baiting”. Konstabel George Snipe ble drept av Peaky Blinders i 1897, mens Charles Philip Gunter ble myrdet i 1901. Hundrevis av andre ble skadet, og mange forlot jobben i politiet på grunn av all volden.  I 1899 ble den irske politimesteren Charles Haughton Rafter hentet inn for å få bukt med problemet, men korrupsjon og bestikkelser gjorde jobben hans svært vanskelig.

Medlemmene

Medlemmene av gjengen var stort sett fra middelklassen og hadde en ordinær jobb ved siden av. Den mektigste av dem var en mann kjent som Kevin Mooney. Hans ekte navn var Thomas Gilbert, men var kjent for å ofte bytte navn. Andre fremtredende medlemmer var David Taylor, Earnest Haynes, Harry Fowles og Stephen McNickle. Fowler, også kjent som “Baby-faced Harry”, ble arrestert i 1904 for å stjele en sykkel. McNickle og Haynes ble arrestert rundt den samme tiden for henholdsvis sykkeltyveri og innbrudd – alle tilbrakte en måned bak murene. Den notoriske gangsteren Billy Kimber, som etter hvert tok over ledelsen i gjengen Birmingham Boys, var også den del av Peaky Blinders.

Foto: West Midlands Police / CC BY-SA

Flere av gjengens medlemmer var også krigsveteraner og deltok i første verdenskrig. Henry Lightfoot deltok i det berømte slaget ved elven Somme i 1916 – mer enn tre millioner soldater deltok i slaget, og rundt en million ble enten skadet eller drept. Slaget ved Somme er kjent som et av menneskehetens mest blodige oppgjør. Henry Fowler ble levende begravet i skyttergravene og mistet midlertidig muligheten til å se og snakke etter krigen.

Man kunne ofte gjenkjenne Peaky Blinders på måten de var kledd. Blinders benyttet skreddersydde slengbukser og knappjakker, samt støvler med ståltupp. De rikere medlemmene brukte også silkeskjerf, stivet krage som ble festet til skjorten med metallknapper. I tillegg til å benytte beltespennen og støvlene med ståltupp som våpen, ble ildraker, stokker og kniver ofte brukt, i tillegg til Webley revolvere.

Foto: Photograph by Rama, Wikimedia Commons, Cc-by-sa-2.0-fr / CC BY-SA 2.0 FR

Slutten av en æra

Da 1920 nærmet seg, begynte gjengen Birmingham Boys å bli mer oppmerksom på Peaky Blinders og deres bevegelser inn mot hester og trav. Birmingham Boys, da under ledelse av Billy Kimber, presset Blinders ut av markedet. Familiene i gjengen trakk seg ut til de mer landlige delene av byen, og forsvant ut av Birminghams underverden. Det gjorde plass til the Sabini gang – ledet av Charles “Darby” Sabini som ville komme til å slåss med Birmingham Boys om kontroll over det sentrale England inn i 1930-årene.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*