Capgras Syndrom

Foto: Reimund Bertrams fra Pixabay

Har du noen gang følt at din mor, far, ektefelle eller kjæledyret ditt er en annen person? At vedkommende er byttet ut med en identisk dobbeltgjenger? De som har Capgras syndrom lider av en slik vrangforestilling, og ofte en intens frykt for denne “fremmede” personen. Dette syndromet er i høyeste grad reelt, og har i enkelte tilfeller ført til noen temmelig bisarre mordsaker.

http://www.histoiredelafolie.fr, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Joseph Capgras

Jean Marie Joseph Capgras (1873 – 1950) var en fransk psykiater, som oppdaget Capgras syndrom (eller Capgras vrangforestilling). Capgras fikk sin medisinske utdannelse i Toulouse, og arbeidet på flere psykiatriske institusjoner i Frankrike. I den siste delen av sin aktive karriere jobbet han ved Hòpital Sainte-Anne i Paris på 1930-tallet. Han jobbet tett med sin mentor Paul Sèrieux (1864 – 1947), de skrev blant annet flere publikasjoner. De beskrev blant annet en type ikke-schizofren, paranoid psykose.

Capgras syndrom ble først beskrevet i en studie publisert i 1923 publisert av Capgras og hans praktikant Jean Rebout-Lachaux, kalt “The Illusion of Doubles”. Bakgrunnen for oppdagelsen var en fransk kvinne som klaget over at dobbeltgjengere hadde erstattet en rekke mennesker hun kjente, deriblant ektemannen. Syndromet er en sjelden psykisk lidelse hvor en person innehar vrangforestillinger om at en venn, slektning eller nært familiemedlem har blitt byttet ut med en identisk kopi. Tilfeller har også blitt rapportert der pasienter har trodd at tiden har blitt forvridd eller byttet ut. Vrangforestillingen kan opptre akutt, forbigående eller kronisk. De fleste personer som lider av Capgras syndrom har også diagnosen schizofreni, men symptomet kan forekomme i forbindelse med andre forstyrrelser, blant annet i forbindelse med hjerneskade og demens.

John Doe

“John Doe” var en 37 år gammel mann som hadde blitt desillusjonert om identitetene til sin far, søster, nevø, bror og svigerbror. Doe trodde de var døde, og at kroppene deres hadde blitt besatt av ånder. Det samme trodde han om president Jimmy Carter, hans kone Rosalyn Carter, flere amerikanske senatorer, og også president Ronald Reagan. Han hørte stemmer som fortalte han at åndene som kontrollerte hans far hadde drept hans bror og erstattet broren med en klone. Men John Does bror hadde begått selvmord flere år tidligere.

John trodde han hadde fått en oppgave av Gud, hvor han skulle fjerne de onde åndene som hadde beveget seg inn i kroppene til hans familie og andre. På grunn av dette skjøt og drepte John sin far og alvorlig skadet en nevø. Han ville drept flere i sin familie, men kunne ikke finne dem. En tilfeldig forbipasserende på gaten ble også skutt, i den tro at han var medskyldig i drapet og kloningen av sin bror. John Doe ble funnet ikke skyldig for et mord og to mordforsøk, på grunnlag av at han ikke var tilregnelig.

Niall Stapleton

Legene hadde allerede gitt Niall Stapleton diagnosen paranoid schizofreni, men dette ville ikke Stapleton godta og ville således heller ikke ta medisinen han hadde fått. Han trodde myndighetene konspirerte mot ham, og ville få han avhengig av narkotika – som en del av et plott fra legemiddelindustrien, så de kunne tjene penger på pasienters avhengighet.

En dag før hans paranoide tanker ble dødelige, var Niall i et familieselskap. Hans oppførsel ble beskrevet som paranoid og irrasjonell av sin familie. Niall mistenkte sin søsters kjæreste for å ha puttet LSD i ølen hans, og fortalte at han var redd for å gå til frisøren fordi de ville kidnappe og holde han fanget.

Foto: Bizarrepedia, Niall Stapleton (i grå vest) bærer sin mors kiste.

Den neste dagen så han sin mor Siobhan i garasjen, og var sikker på at hun var en fremmed. Da han tok hennes liv, fortalte Niall at han følte dobbeltgjengeren forlate morens kropp. Han mishandlet liket ved å slå hodet hennes gjentatte ganger med en spade.  Da han senere var ved åstedet innså han til sin forferdelse at han ikke hadde drept en fremmed, men sin egen mor. Stapleton ble arrestert og siktet for mordet, men ble funnet ikke skyldig på grunn av at han ikke var tilregnelig.

Blazej Kot

Newzealandske Blazej Kot myrdet sin kone for lignende grunner, men hans grunnlag for å ikke være tilregnelig ble ikke godtatt. Han hadde vært gift med Caroline Coffey i bare noen måneder før han drepte henne i juni, 2009. Kot hevdet han var under massivt press, jobbet 60 til 80 timer per uke og paret hadde store økonomiske bekymringer. Dette bidro til Kots paranoia og andre symptomer knyttet til Capgras syndrom.

Foto: Bizarrepedia, Blazej Kot og kone.

Han slo i hjel sin kone med et jernrør og kuttet strupen hennes med en teppekniv. Han forsøkte deretter å tenne på leiligheten deres for å ødelegge fysiske bevis.

Juryen godtok ikke hans forsvar om at han hadde en mental lidelse som fikk ham til å tro at hans kone var en fremmed og en dobbeltgjenger. Han ble dømt til rettens strengeste straff på 25 år i fengsel for uaktsomt drap. Alle hans anker knyttet til hans mentale sykdom har blitt avslått.

The Grim Reaper vil for øvrig presisere at ikke alle som utvikler Capgras syndrom er mordere, dette er kun eksempler på mordsaker hvor vrangforestillingen har vært en avgjørende faktor.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*