Cenobites

Foto: The Lament Configuration - Formanavt, Public domain via Wikimedia Commons

Fra september til oktober 2021 ble den produsert, og fikk sin verdenspremiere på filmfestivalen Fantastic Fest i Austin Texas den 28.september 2022. Senere ble det sluppet på Hulu i USA, og det jobbes i skrivende stund for å få til en lansering på det internasjonale markedet. Odessa A’zion spiller hovedrollen i klassikeren Hellraiser som har fått sin gjenoppstandelse på lerretet. 

NB! DETTE INNLEGGET KAN INNEHOLDE SPOILERS OM HELLRAISER.

For å markere at den nye Hellraiser-filmen nærmer seg lansering i Norge, så kan det være interessant å se nærmere på monstrene i Hellraiser-franchisen. Hvor kommer de demoniske skapningene fra, hva og hvem kontrollerer dem og hvem skapte dem?

Skaperen

Clive Barker, født 5.oktober 1952 i Liverpool, er en engelsk forfatter, filmregissør og kunstner. Han begynte å bli kjent på midten av 80-tallet, og i 1984 kom hans første publiserte, verk Books of Blood, en antologiserie med seks forskjellige historier. Boken løftet Barker opp til å bli en av de ledende forfatterne innen horror-sjangeren. Flere av hans verk har også blitt filmatisert – den mest kjente er Hellraiser, men han har også vært delaktig i Candyman og var produsent for Gods and Monsters som også vant Oscar for beste filmatisering (adaptive screenplay).

Foto: Clive Barker – Steven Friederich, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Barkers malerier og illustrasjoner har blitt ustilt i gallerier i USA, og har også figurert i bøkene hans. Han har skapt karakterer og historier for blant annet grafiske noveller.

The Hellbound Heart er en novelle som først kom på trykk i november 1986 i antologiserien Night Visions, publisert av Dark Harvest. Novellen skulle legge grunnlaget for filmen Hellraiser fra 1987, og introduserte demonene med “Pinhead” i spissen for første gang. Historien fikk i senere tid også to oppfølgere i form av The Scarlet Gospels i 2015 og Hellraiser: The Toll i 2018 – sistnevnte ført i pennen av Mark Alan Miller med en historie av Clive Barker. Demonene er for øvrig også så vidt nevnt i Barkers roman Weaveworld fra 1987.

Cenobites

Clive Barkers demoner i The Hellbound Heart blir kalt Cenobites, også kjent som The Order of the Gash. De var opprinnelig mennesker, men ble forvandlet til deres nåværende tilstand i jakten på stadig tilfredsstillelse. Men de er så langt borte fra sin menneskelighet og så hengitt til å utforske fysiske opplevelser da de ikke lenger skiller mellom nytelse og smerte. De som tilkaller Cenobites, enten ved et uhell eller i håp om å oppleve nytelse hvis ukjent på jorden, blir ofte transportert hjem til deres dimensjon og blir eksperimenter  for å utforske grensene ved fysiske opplevelser, som resulterer i en evighet fylt av tortur.

Foto: CenobitesDevo DrakeFoxCC BY-SA

Cenobites beskriver seg selv som utforskere av de mørkeste områdene av det menneskelige, men er egentlig en mer sadomasochistisk kult som hengir seg til ubeskrivelige former av tortur. De kommer inn i vår dødelige verden for å finne mennesker med en hedonistisk fremtoning, et menneske som potensielt ville satt pris på nytelsen som kommer fra lidelse. Men de kan kun bevege seg i vår verden når de blir tilkalt gjennom en mystisk pusleboks, også kjent som the Lament Configuration, som eksisterer på jorden utelukkende for å bli låst opp av menneskelig begjær.

Boksen er ofte i hendene til en uteligger eller omstreifer som fungerer som en varsler for Cenobites. Omstreiferen vil gi boksen til de som hengir seg til det mørke og hedonistiske, og hvis vedkommende løser puslespillet til demonene bli tilkalt. Når de ankommer, utsetter de holderen av boksen for den mest grusomme tortur og pine en knapt kan drømme om. Blir man sett på som verdig, vil man bli forvandlet til en ny Cenobite. Hvis ikke, så blir man dratt med inn i deres dimensjon og nytelsen gjennom lidelse vil fortsette til evig tid.

The Labyrinth

Deres dimensjon, bestående av tortur og smerte, kalles The Labyrinth. Slik navnet lyder, så er det en enorm labyrint med flere nivåer, korridorer, plattformer og rom – hvilket er umulig å navigere hvis man ikke er kjent med dimensjonen. Den inneholder utallige sjeler som gjennomgår kontinuerlig tortur fra dens demoniske beboere, og har blitt beskrevet som sinnets labyrint. Hvilken type tortur kommer an på individet, men hver enkelt type er tilpasset til hver enkelt arme sjel. Over labyrinten svever guden, en skapelse kalt Leviathan – en enorm geometrisk form som angivelig hersker over dimensjonen, men hva den egentlig gjør der er det mysterium.

Foto: The LabyrinthTheSmoog78CC BY-SA

Opprinnelsen til Leviathan er ukjent, men på bakgrunn av dens eksistens gjennom tusenvis av år som en hersker over Cenobites og helvete, har noen hevdet at det dreier seg om en bibelsk engel som har falt fra himmelen. Leviathan er besatt av lov og orden, og ser på menneskets kjødelighet som kaotisk og feil. Den bruker Cenobites i sin kamp mot kaoset og det kjødelige.

Leviathan kan skape Cenobites i enhver form den måtte ønske for å oppfylle sin vilje. Når en fordømt sjel først legger sine øyne på Leviathan, ser den ganske uskyldig ut – en enkel og perfekt geometrisk form, som roterer i hjertet av sin verden. Men da dens svarte lys treffer mennesket, flyter dens skygge inn gjennom alle menneskets åpninger og porer. Synderen føler enhver synd og feil som har blitt gjort, og etter at skapelsen er gjennomført kjenner Leviathan sjelen bedre enn den kjenner seg selv.

The Labyrinth ble opprinnelig beskrevet som en dimensjon der nytelse og smerte ikke kan skilles fra hverandre, men i løpet av flere filmer og grafiske noveller, så har den blitt en mer tradisjonell dimensjon for fordømmelse.

Designet

Clive Barker skrev manuset til filmen Underworld som kom ut i 1985, men var misfornøyd med hvordan hans arbeid ble håndtert av produsentene, og skrev The Hellbound Heart som et første skritt til å kunne regissere filmen selv. Boken forteller om en gruppe sadomasochistiske skapninger som lever i en egen dimensjon hvor de utfører eksperimenter på mennesker av den ekstreme og seksuelle typen. En av bokens hovedpersoner Frank Cotton trodde de ville vise seg som vakre kvinner, men var i realiteten monstre.

Why then was he so distressed to set eyes upon them? Was it the scars that covered every inch of their bodies, the flesh cosmetically punctured and sliced and infibulated, then dusted down with ash? … No women, no sighs. Only these sexless things, with their corrugated flesh.

Forfatter David McWilliam kommenterte at demonene, eller Cenobites, er mer seksuelt eksplisitt beskrevet i boken enn hvordan de ble portrettert i filmene. I boken har hver av de fire Cenobites sine egne unike lemlestelser og modifikasjoner;

  1. En med øyelokkene sydd igjen, og kjettinger med bjeller festet til forskjellige deler av kroppen.
  2. En med et rutemønster tatovert på hodet, med utsmykkede nagler festet til hodet i samme mønster.
  3. En hvor øynene er så hovne at de er lukket og munnen ekstremt skamfert.
  4. En kvinnelig demon med detaljerte arr på hennes kjønnsområde.

The Hellbound Heart forteller også kort om en femte Cenobite kalt “The Engineer” som viser seg ved bokens klimaks som et ordinært menneske som gløder med et intenst lys idet han beveger seg mellom dimensjonene.

Etter å ha sikret økonomisk støtte for filmen tidlig i 1986, samlet Barker og produsent Chris Figg sammen en gruppe som skulle designe Cenobites. I gruppen var blant andre Bob Keen og Geoff Portass fra Image Animation og Jane Wildgoose – en kostymedesigner som fikk oppdraget med å designe kostymene til fire eller fem “super-slaktere”, samtidig som man skapte diverse mønster i form av arr i samarbeid med Image Animation. Wildgoose uttalte til dokumentaren Hellraiser: Resurrection;

My notes say that he wanted “1. areas of revealed flesh where some kind of torture has, or is occurring. 2. something associated with butchery involved” and then here we have a very Clive turn of phrase, I’ve written down, “repulsive glamour”. And the other notes that I made about what he wanted was that they should be “magnificent super-butchers”. There would be one or two of them with some “hangers on” as he put it, and that there would be four or five altogether.

Clive Barker fant inspirasjon for designet av Cenobites fra pønkrockens mote, den katolske troen og ved at han besøkte BDSM-klubber i New York og Amsterdam. De fire største Cenobites fra boken figurerte også i filmen, skapt ut fra hvordan de var beskrevet i boken. De fikk navnene Butterball (1), Pinhead (2), Chatterer (3) og The Female (4). The Engineer ble i stor grad endret i filmen, i form av en enorm skapning inspirert av flere av verdens rovdyr.

Oppfølgerne

I den andre filmen Hellbound: Hellraiser 2 fra 1988, skrevet av Barker selv, får man stifte bekjentskap med deres dimensjon – The Labyrinth og deres skaper, Leviathan. Filmens heltinne, Kirsty Cotton (spilt av Ashley Laurence), klarer å påminne Pinhead og de andre Cenobites om deres menneskelige side, som gjorde dem svakere og endte med deres ødeleggelse.
Barker ønsket at Julia (spilt av Clare Higgins), Kirstys motstander, skulle bære store deler av filmen og redusere Cenobites til å ha en mer bakgrunnsrolle. Men etter to filmer avslo Higgins tilbudet og filmens fanskare samlet seg rundt Pinhead (spilt av Doug Bradley) som en av hovedkarakterene i franchisen. Hvem Pinhead er og hans fortid blir ytterligere utforsket i den tredje filmen, Hellraiser 3: Hell on Earth hvor det ble avslørt at han ikke ble drept, men i stedet ble befridd fra sin menneskelige side. Noe som resulterte i en Cenobite helt uten moral eller begrensninger. Filmen slutter ved at mennesket, Elliott Spencer, blir flettet sammen med Pinhead igjen for å stoppe kaoset og gjeninnføre begrensinger og respekt for Cenobites.

Foto: PinheadDevo DrakeFoxCC BY-SA

I de neste oppfølgerne, ytterligere seks filmer, før den hittil siste ble sluppet i 2022 hadde de stort sett avsluttende historier i hver film, men Pinhead hadde en konstant tilstedeværelse gjennom franchisen. I The Ashgate Encyclopedia of Literary and Cinematic Monsters, skrev David McWilliam;

The Cenobites provide continuity across the series, as the stories become increasingly stand-alone in nature.

Litterære verker

I tillegg til filmene, er det også skrevet en rekke skrevne verk om Cenobites – både i form av bøker, men også i form av en grafisk novelleserie.

  • The Hellbound Heart fra 1986 er den originale novellen som introduserte Cenobites og den demoniske pusleboksen av Lemarchand, hvor fire Cenobites blir skildret, samt The Engineer, hvorav en som Pinhead. En av karakterene i novellen, Kirsty, ble Kirsty Cotton i filmene.
  • Hellbound Hearts fra 2009 er en antologiserie hvor andre skapere forteller deres egne historier med Cenobites. Redigert av Paul Kane og Marie O’Regan, inneholder boken verk fra Neil Gaiman, Dave McKean, Kelley Armstrong, Mike Mignola, Steve Niles, Tim Lebbon, Christopher Golden, Conrad Williams, Nancy Holder, Sarah Langan og Chaz Brenchley. Den har også et forord av Clive Barker, en introduksjon av Stephen Jones som arbeidet med franchisen og et etterord av Doug Bradley som spilte Pinhead.
  • The Scarlet Gospels fra 2015 er en bok skrevet av Clive Barker hvor Pinhead offisielt blir utnevnt som “Hell Priest” og treffer på Harry D’Amour. D’Amour er den okkulte detektiven som figurerer i flere av Barkers historier, samt filmen Lord of Illusions. Boken forteller om rollen til “Hell Priest”, og dens plikter i helvete. Cenobites blir skildret boende i et kloster i nærheten av helvetes hovedstad. De er ledet av en abbed frem til Pinhead dreper alle sammen.
  • Sherlock Holmes and the Servants of Hell fra 2016 er en bok skrevet av Paul Kane hvor Sherlock Holmes treffer på Cenobites og en mann ved navn Henri D’Amour.
  • Hellraiser: The Toll fra 2018 er en historie skapt av Clive Barker og skrevet av Mark Alan Miller. Novellen skaper en slags bro mellom The Hellbound Heart og The Scarlet Gospels, men er også skrevet som en helt egen historie. Her får man igjen stifte bekjentskap med Kirsty, men etternavnet er Singer (i stedet for Cotton). Her får vi også vite at “Hell Priest” også blir kalt “the Cold Man”.

Etter suksessen med filmene Hellraiser og Hellbound: Hellraiser 2 lanserte Epic Comics en grafisk novelleserie som varte i tjue utgaver fra 1989 til 1992. Den inneholdt flere noveller fra nye forfattere og artister, med Clive Barker som en kreativ konsulent.

I 2011 presenterte Boom! Studios en ny grafisk novelleserie som tok opp tråden etter den tredje filmen. Her skal Pinhead ha gått lei av sin eksistens, og planlegger en vei tilbake til å bli et dødelig menneske igjen. Serien inkluderer også karakterene Kirsty Cotton og Harry D’Amour.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*