Det perfekte mord?

Foto: Free-Photos fra Pixabay

At det finnes uløste mordgåter er intet mysterium, man trenger ikke lete lenge for å finne drap som har blitt såkalt “kalde saker” hvor politiet står fast og har lite eller ingen spor å gå etter. Men finnes det perfekte mord? Et mysterium hvor politiet og pårørende ikke har et eneste spor å gå etter? Et mord i New York i 1929 kommer farlig nær en slik betegnelse. Drapet på Isidor Fink har trollbundet politiet i nesten hundre år.

Isidor Fink utvandret fra Galicja, Polen til USA kort tid etter første verdenskrig. Han slo seg ned i New York City, nærmere bestemt 4 East 132nd Street hvor han åpnet et vaskeri kalt Fifth Avenue Laundry. Han bodde i en leilighet knyttet til vaskeriet, og det var her Fink skulle bli historisk på en tragisk måte.

Foto: Fifth Avenue and 42nd Street, New York. Picryl

Den 9.mars 1929 gjorde han flere leveringer før han returnerte til sin bolig rundt kvart over ti på kvelden. Hans nabo mrs. Locklan Smith som bodde i leiligheten ved siden av, hørte skrik etterfulgt av et dunk, men ingen skudd, og tilkalte politiet. Albert Kattenborn som tilfeldigvis var i nærheten, var den første politimannen på åstedet. Det gikk ikke lenge fra skrikene ble hørt til han ankom stedet.

Etter å ha avhørt naboen, forsøkte politiet å komme seg inn hoveddøren, men fant ut at den var låst fra innsiden. De forsøkte alle vinduene, men de hadde blitt spikret igjen, også fra innsiden. Det var ingen måte en person kunne forlatt leiligheten, og samtidig etterlate seg dører og vinduer låst fra innsiden. Kattenborn måtte til slutt knuse et lite vindu, men det var altfor lite for et voksent menneske, og han måtte be en liten gutt om å krype gjennom og låse opp hoveddøren. Nøkkelen befant seg i døren på innsiden.

Isidor Fink bodde i et nabolag plaget av ran og innbrudd, som gjorde at han var så forsiktig at han nesten kunne kalles paranoid. Hans dører og vinduer var alltid låst, og han slapp bare personer inn i leiligheten som han kjente. I tillegg til å være spikret igjen, hadde vinduene opptil flere låser, noe alle dørene også hadde. I følge hans utleier, Max Schwartz, var Fink en pålitelig leietager som aldri skapte noe trøbbel og ikke hadde noen fiender.

Some night, I’ll be robbed of everything, but they’ll have a tough job of getting in.

Isidor Fink

Vel inne i leiligheten begynte politiet å undersøke åstedet. Isidor Fink hadde blitt skutt tre ganger og lå død på gulvet. Han hadde fått to skudd i brystet og ett i det venstre håndleddet. Siden det ikke var mulig at en annen person kunne ha vært inne i leiligheten, mistenkte politiet selvmord, men det fantes ingen våpen eller brukte hylser på åstedet. Dessuten ville ikke Fink ha skutt seg selv i håndleddet og så i brystet. De fant kruttslam i såret på håndleddet hans, som indikerte at han hadde blitt skutt på kloss hold.

The man has been murdered. The position of the body and location of the wounds indicate, beyond doubt, that Fink could not have shot himself.

Rettsmedisineren i New York

Ingen penger fra vaskeriet eller de han hadde på seg og andre verdisaker hadde blitt stjålet. Rommet hadde heller ikke blitt ransaket, så politiet utelukket ran, og de eneste fingeravtrykkene som ble funnet tilhørte Fink.

I 1920-tallets New York var det vanlig at mafiaen presset små forretninger for såkalt “beskyttelsespenger”, men politiet fant ingen beviser for dette. Det var heller ingen vitner som kunne fortelle at de hadde sett Fink bli presset for penger.

Det ble slått fast at dette var et mord, men hvordan kom morderen inn i leiligheten? Og enda mer mystisk, hvordan kom vedkommende ut? Og hva var motivet?

Politiet begynte å bli desperate, og søkte etter skjulte åpninger i veggene og hemmelige dører, men fant ingenting. På et eller annet vis hadde en person kommet seg inn i en låst leilighet, drept Fink, og forsvunnet ut av en åpning som verken var en dør eller et vindu.

En annen tvetydig teori var at Fink hadde laget et slags hemmelig apparat, gjemt inne i en vegg, hvor på han kunne skyte seg selv via fjernkontroll. Teorien ble sett på som usannsynlig av politiet, da de hadde gjennomsøkt leiligheten hans og ikke funnet noe slags apparat.

To år etter mordet uttalte New Yorks politimester Edwards Mulrooney at Fink-saken var et uløselig mysterium. Mysteriet fikk mye mediaoppmerksomhet, og har fascinert myndighetene og krim-entusiaster i snart hundre år.

Dette var en frustrerende vanskelig sak for politiet. Det var umulig å finne et motiv for mordet, og  det var umulig å finne en gjerningsperson som kunne utført mordet. Med tanke på alle faktorer, så var det et perfekt mord.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*