Ed Gein

NB! Dette innlegget kan inneholde sterke scener!
Foto: http://www.allserialkillers.com/ed_gein.htm Allserialkillers.com.

Få seriemordere har inspirert flere bøker og filmer enn Edward Theodore Gein (27.august 1906 – 26.juli 1984). Kjent som “Slakteren fra Plainfield” og “Psykopaten fra Wisconsin” har inspirert blant annet forfatterne Robert Bloch og Thomas Harris.

Bloch ga ut Psycho i 1959, som Alfred Hitchcock forvandlet til den ikoniske Psycho i 1960. Hovedkarakteren Norman Bates og hans bisarre forhold til sin mor er inspirert av Ed Gein og hans familie. Thomas Harris har skrevet flere bøker om kannibalen, dr. Hannibal Lecter. Red Dragon (1981), The Silence of the Lambs (1988), Hannibal (1999) og Hannibal Rising (2006). Alle har også blitt til film, men det er nok Silence of the Lambs (Nattsvermeren) som er mest kjent. Både Hannibal Lecter og Jame “Buffalo Bill” Gumb er inspirert av Edward Gein. I tillegg er han inspirasjonen til Leatherface i Texas Chainsaw Massacre.

Edward Theodore Gein vokste opp i Plainfield, Illinois. Faren George Philip Gein var en alkoholiker som ikke klarte å holde en jobb. George var forhatt av sin gudfryktige kone, Augusta Wilhelmine Gein. De eide først en liten kolonialbutikk, men solgte den og flyttet til Plainfield og en 155 mål avsidesliggende, stor gård. Augusta hadde en sterk innflytelse på Ed og hans eldre bror Henry, og utnyttet at gården lå avsides til det fulle. Hun forkynte hele tiden om hvor umoralsk verden hadde blitt – hvor syndig det var å drikke alkohol, overbevisningen om at alle kvinner (utenom henne selv) var prostituerte og djevelens verk. Hver ettermiddag leste hun fra det gamle testamentet i Bibelen om død, mord og guddommelige inngrep.

Etter farens død i april, 1940 (hjerteinfarkt grunnet alkoholisme) begynte Ed og Henry å ta strøjobber for å spe på husholdningens inntekt.

Ed Gein var grunnlaget for Hannibal Lecter.

Begge ble sett på som pålitelige og ærlige. I mai, 1944, døde Eds bror under mystiske omstendigheter. Brødrene skulle brenne vekk litt vegetasjon på eiendommen – etter at brannen kom ut av kontroll, måtte brannvesenet komme for å slukke. Edward meldte Henry savnet, og liket hans ble funnet liggende på magen etter å ha gjennomført et søk av eiendommen, dødsårsaken ble satt som kvelning, og således ble det aldri åpnet en offisiell etterforskning av dødsfallet, til tross for at flere mistenkte Ed for å ha drept sin egen bror.

Nå var Ed alene med moren på gården. Kort tid etter Henrys død, fikk Augusta et lammende slag, og Ed viet seg til å ta vare på henne. Ikke lenge etter fikk hun slag nummer to og helsen hennes ble gradvis forverret til hun døde i desember 1945 – 67 år gammel. Ed tok dødsfallet ekstremt tungt – han hadde mistet sin eneste venn og sin ekte kjærlighet. Nå var han helt alene i verden.

Han valgte å beholde gården, og tjente litt penger ved å ta strøjobber. Han spikret igjen rom som moren hans brukte – stuen i første og andre etasje og soverommet hennes. Disse rommene forble plettfrie, mens resten av huset begynte å forfalle. Gein benyttet et lite rom ved siden av kjøkkenet og begynte å lese “dødskultblader” og andre historier – han var spesielt interessert i historiene om kannibaler og nazister.

16.november 1957 forsvant innehaveren av Plainfields jernvarehandel – Bernice Worden. Hennes sønn Frank Worden fortalte politiet at Ed Gein hadde vært innom jernvarehandelen dagen før, og skulle komme tilbake denne skjebnesvangre dagen. På ettermiddagen ble Gein arrestert og Waushara County Sheriffs Department satte i gang søk på gården hans. En politibetjent oppdaget Wordens halshuggede lik i et skur på eiendommen, hengt opp som om man skulle flådd et reinsdyr. Hun var skutt med en .22-kaliber rifle, all lemlestelsen var utført post mortem.

Kun rekonstruering.

Flere grusomme funn ble gjort i løpet av søket – blant annet:

  • Hele skjeletter og beinfragmenter
  • En søppelbøtte av menneskehud
  • Flere stoler med pute av menneskehud
  • Hodeskaller på sengepostene
  • Boller laget av hodeskaller
  • Et korsett laget fra en kvinnelig overkropp, flått fra skuldrene til livet
  • Et belte laget fra kvinnelige brystvorter
  • Ni vulvaer i en skoeske
  • En lampe med skjerm av menneskehud
  • Fire neser, en samling fingernegler fra kvinner

 

Ed Gein tilsto å ha ranet 9 graver fra lokale kirkegårder. Han hadde et ønske om å “bli sin mor”, så Ed satte i gang med å lage en “drakt” av kvinnelig hud, så han bokstavelig talt kunne krype inn under huden på sin avdøde mor. I tillegg til å ha ranet 9 graver, så tilsto Gein å ha drept innehaveren av jernvarehandelen og Mary Hogan, eieren av det lokale vertshuset, som hadde vært savnet siden 1954.

Edward Theodore Gein ble i november 1957 funnet uegnet grunnet mental inkompetanse med diagnosen schizofreni, og ble sendt til Central State Hospital for the Criminally Insane. Først i 1968 ble han ansett som, i det minste, kunne delta i sitt forsvar og diskutere med sin advokat – slik at rettsaken begynte i november 1968. Han ble siktet for ett mord – på Bernice Worden, men innrømte også drapet på Mary Hogan.

Ed Gein tilbragte resten av sitt liv i et mentalsykehus og døde av lungekreft i juli 1984. Han ble 77 år gammel. Han måtte etter hvert bytte til en umarkert grav, siden suvenir-jegere til enhver tid hakket biter av den opprinnelige gravsteinen.

Huset hans brant ned i 1958, det var mistanker om at brannen var påsatt, men det ble aldri konkludert noen årsak til brannen. Da Ed ble informert om brannen, så trakk han på skuldrene og bare svarte; “like greit…”.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*