Kannibalen fra Milwaukee del 1 av 2

Milwaukee, foto: Thomas Hawk, flickr, Creative Commons BY-NC 2.0

Han var en amerikansk seriemorder og sexforbryter som krevde livet til 17 menn og gutter i årene mellom 1978 og 1991. I tillegg til mord, gjorde han seg skyldig i voldtekt, likskjending, nekrofili og kannibalisme. Han døde i fengsel etter å ha bli slått i hjel av en medfange i 1994. Hans navn var Jeffrey Lionel Dahmer – kannibalen fra Milwaukee.

Del 2 kan du lese her.

Jeffrey Dahmer gikk litt i mot strømmen når det kommer til den stereotypiske seriemorderen. Riktignok var det tegn allerede i barndommen som det burde blitt tatt tak i, men alt i alt var Jeffrey en hyggelig mann. Han var hyggelig, omgjengelig og betegnet som en relativt kjekk mann i det homofile miljøet. Han ble utsatt for verken overgrep eller mishandling i barndommen, og levde et tilsynelatende lykkelig liv i delstaten Wisconsin.

Foto: Revere Senior High School Public domain Wikimedia Commons & Globedia

De første årene

Dahmer ble født 21.mai 1960 i West Allis – en forstad til byen Milwaukee i delstaten Wisconsin. Han var den første av to sønner fra foreldrene Joyce Anette og Lionel Herbert Dahmer. Moren jobbet som instruktør for bruk av teleprintere (eventuelt fjernskrivere), mens faren hadde en doktorgrad i kjemi fra Marquette University. I oktober 1966 flyttet familien til Doylestown i Ohio, og to måneder senere ble Jeffreys bror David født. Det var samme året hvor Lionel Dahmer fikk sin doktorgrad og begynte sitt virke som en analytisk kjemiker i den nærliggende byen Akron.

To år senere, i 1968, flyttet familien videre til Bath Township i Summit County, Ohio. Familiens hus var omgitt av cirka ett og et halvt mål med skog, med et lite skur bare en kort gåtur fra huset. Fra en tidlig alder, fra Jeffrey var rundt fire år gammel, var han fascinert av døde dyr. Han var veldig interessert i å observere faren da han måtte fjerne levninger fra dyr som hadde dødd under huset deres. Jeffrey ble spesielt interessert i dyrenes skjelett, og ville tidvis lete etter levninger på familiens eiendom, samt observere levende dyr for å se hvordan skjelettene var bygd opp.

Dahmer var et energisk og lykkelig barn, men ble begrenset etter en operasjon for dobbel brokk rett etter sin fjerde bursdag. På skolen ble han sett på som en stille og sjenert gutt – en lærer kommenterte at han viste tegn på at han var overlatt til seg selv det meste av tiden. Moren hadde problemer med depresjon, og hadde en gang forsøkt å ta sitt eget liv. Hun krevde mye oppmerksomhet, tilbragte mye tid i sengen og var sterkt avhengig av antidepressiva og sovepiller. Faren jobbet mye, og var på grunn av dette sjeldent hjemme. På grunn av dette tilbragte ingen av foreldrene særlig mye tid med Jeffrey og David – han fortalte senere at han tvilte på hvor solid familien var, at det stadig var mye spenning mellom foreldrene, som også kranglet en god del.

Foto: Bath Township Consolidated School Nyttend Public domain Wikimedia Commons

Jeffrey hadde ytterst få venner, og ville holde seg mer og mer for seg selv. Han syklet rundt i nabolaget i sin søken etter døde dyr han kunne dissekere hjemme eller i skogen ved huset. Han spurte sin far hva som ville skje dersom man tok beina fra kyllingen de nettopp hadde spist til middag og legge dem i blekemiddel. Lionel ble glad av å se sønnens interesse for vitenskap, og demonstrerte hvordan man kunne bleke og bevare bein. Disse teknikkene ville Jeffrey benytte når han fant døde dyr, blant annet dyr som hadde blitt påkjørt. I følge en barndomsvenn ønsket han å se hvordan dyrene var “satt sammen”. Ved en anledning i 1975 hadde han halshugd levningene av en hund, og spikret kroppen til et tre før han satte hodet på en påle. Som en spøk ville han invitere en venn til å se “utstillingen”, mens han hevdet å ha tilfeldigvis oppdaget dette.

En alkoholisert ungdom

Allerede fra sitt første år ved Revere High School var Dahmer sett på som et utskudd. Etter han hadde fylt 14 år, begynte han å drikke, både øl og sprit, gjerne i en flaske han gjemte på innsiden av jakka han brukte på skolen. En klassekamerat skal ha spurt hvorfor han drakk whisky i historietimen på morgenen, hvorpå Jeffrey kalte det medisinen hans. Selv om han hadde problemer med å kommunisere med andre, ble han sett på av lærerne som en høflig og intelligent gutt med gjennomsnittlige karakterer. Han likte å spille tennis, og var en kort tid innom skolekorpset. Blant sine medelever ble han sett på som en raring og en einstøing – men også klassens klovn som ofte spilte diverse puss. Dette ble kjent som “doing a Dahmer”, som innebar å skrike og simulere epileptiske anfall eller cerebral parese på skolen eller i lokale butikker.

Da puberteten traff, oppdaget Jeffrey at hans seksuelle preferanser var av den homofile varianten. Tidlig i tenårene hadde han også et forhold med en annen gutt, men uten noen form for fysisk aktivitet. I følge Dahmer selv, begynte fantasiene om å fullstendig kunne dominere og kontrollere en annen gutt da han var i midten av tenårene, med fokus på brystet og overkroppen til de han fantaserte om og masturberte til. Disse fantasiene ble etter hvert også sammenflettet med tanker om disseksjon. Da han var rundt 16 år gammel, ble fantasiene hans fokusert på en mannlig jogger han fant tiltrekkende.  En dag bevæpnet han seg med et balltre og gjemte seg i buskene i påvente av at joggeren skulle passere, men den dagen dukket joggeren ikke opp. Dahmer fortalte senere at dette var hans første forsøk på å angripe noen.

Da 1977 kom, begynte Jeffreys karakterer å falle, som fikk foreldrene hans til å ansette en privatlærer som hadde en viss grad av suksess. Det samme året, i et forsøk på å redde ekteskapet, gikk foreldrene hans til rådgivning. De fortsatte å krangle relativt ofte, og da Lionel oppdaget at Joyce hadde vært utro, ble de enige om skilsmisse. Skilsmissen gikk gjennom på sommeren 1978, og siden faren hadde midlertidig tatt inn på et motell, mens moren og broren David flyttet til slektninger i Chippewa Falls, Wisconsin, satt den nå 18 år gamle Jeffrey alene i familiens hus.

Hans første mord

Tre uker etter han hadde blitt uteksaminert fra videregående (high school) i 1978, skulle han oppleve sitt første drap. Dahmer plukket opp en haiker, jevnaldrende Steven Mark Hicks. Hicks, som var i ferd med å haike til en konsert i Chippewa Falls, ble med Dahmer hjem etter lovnader om alkohol, og å ta noen øl sammen siden Jeffrey hadde huset for seg selv.

I følge Dahmer, var synet av Hicks i bar overkropp der han haiket nok til å gjøre ham seksuelt opphisset. Hicks begynte å snakke om jenter, og Jeffrey visste at ethvert seksuelt fremstøt ville bli avvist. Men etter flere timer med snakking, drikking og lytting til musikk ønsket Hicks å dra, noe Dahmer ikke ville tillate. Jeffrey slo ham med en 4,5 kilo tung manual bakfra to ganger til han var bevisstløs. Jeffrey kvalte han så til døde med vektstanga til manualen, før han kledde Hicks naken, utforsket brystet hans med hendene og masturberte stående over liket. Dagen derpå parterte J,effrey liket i kjelleren og la delene i søppelsekker. Han lempet sekkene inn i bilen, og kjørte av gårde for å kunne kvitte seg med dem. Han ble stoppen av politiet for en mindre trafikkforseelse, Mens politimannen overleverte boten til Dahmer, lyste han inn i bilen med lommelykt og spurte hva det var i sekkene. Jeffrey fortalte at det bare var noe søppel han skulle kaste på dynga. Politimannen godtok forklaringen, gav ham boten og lot ham kjøre videre.

Foto: Chippewa Falls Wikimedia Commons

Seks uker etter mordet på Hicks flyttet Dahmers far og hans forlovede tilbake til huset, og oppdaget at Jeffrey bodde der alene. August samme år ble Jeffrey student ved Ohio State University (OSU), med forretningsvirksomhet som sitt hovedfag. Han tilbragte et eneste semester ved OSU – et semester han fikk veldig lite ut av, hovedsakelig på grunn av sitt misbruk av alkohol. Han fikk strykkarakter i Introduksjon til Antropologi, Klassiske Sivilisasjoner og Administrativ Vitenskap. Det eneste kurset han mestret var Riflery, hvor han fikk en B, mens hans gjennomsnittskarakter var 0,45 av 4,0. Ved en anledning besøkte hans far Lionel universitetet, hvor han oppdaget tomme spritflasker lå strødd rundt på Jeffreys rom. Selv om Lionel hadde betalt for det neste semesteret, droppet Jeffrey ut av studiet etter bare tre måneder.

I januar 1979 vervet Jeffrey seg til militæret, på oppfordring fra sin far. Han gjennomgikk trening til å bli en medisinsk spesialist (Medical Specialist) ved Fort Sam Houston i San Antonio, Texas. I juli samme år ble han stasjonert Baumholder, Tyskland hvor han tjente som sanitetssoldat ved 2nd Battalion, 68th Armored Regiment, 8th Infantry Division. I følge offentlige rapporter, var Dahmer en marginalt over gjennomsnittet god soldat. Men hans alkoholmisbruk førte til at hans innsats ble gradvis dårligere, og i mars 1981 ble han vurdert som upassende til militær tjeneste og dimittert.

Han ble så sendt til Fort Jackson, South Carolina for debriefing og tilbudt en flybillett hvor som helst i USA. Dahmer fortalte senere politiet at han følte han ikke kunne reise tilbake til sin far, så han valgte å reise til Miami Beach, Florida – både fordi han var lei av kulden, og fordi han ønsket å forsøke å leve på egenhånd. Dahmer fant arbeid i en delikatessebutikk og leide et rom på et motell i nærheten. Han brukte mesteparten av lønna på alkohol, og ble etter hvert kastet ut av motellet for manglende betaling. Han tilbragte så kveldene på stranda, mens han jobbet på dagtid før han ringte sin far  og spurte om han kunne komme hjem.

Tilbake til Ohio og Wisconsin

Etter hans retur til Ohio, bodde Dahmer først med sin far og hans stemor. Han insisterte på å bli gitt flere oppgaver i huset for å fylle tiden mens han lette etter arbeid. Han fortsatte å drikke tett, og ble også arrestert for å lage bråk mens han var beruset, hvor han fikk 60 dollar i bot og en dom på 10 dagers betinget fengsel. Hans far forsøkte forgjeves å få Jeffrey til å slutte å drikke, og i desember 1981 ble han sendt til West Allis, Wisconsin for å bo med sin bestemor, Catherine Jemima Hughes. Bestemoren var det eneste medlemmet av familien han hadde vist noen form for kjærlighet til. De håpet at hennes innflytelse pluss et miljøskifte ville overtale Jeffrey til å slutte å drikke, få en jobb og leve et ansvarlig liv.

I begynnelsen var det en harmonisk tilværelse mens han bodde hos sin bestemor – han fulgte henne til kirken, gjorde oppgaver i hjemmet, søkte aktivt etter arbeid og etterlevde bestemorens husregler, dog han fortsatte å drikke og røyke. Catherines hadde tydelig en positiv innflytelse på ham og i 1982 fant han arbeid som en medisinsk tekniker ved Milwaukee Blood Plasma Center. Han var ansatt i 10 måneder før han mistet jobben og forble arbeidsledig i over to år, mens han levde på penger hans bestemor gav ham.

Rett før han mistet jobben ved Milwaukee Blood Plasma Center ble han arrestert for blotting. Den 7.august 1982 ved Wisconsin State Fair Park ble han observert mens han blottet seg på sørsiden av Coliseum, hvor rundt 25 mennesker – inkludert kvinner og barn var tilstede. For denne hendelsen fikk Dahmer en bot på 50 dollar + rettsomkostninger.

I januar 1985 ble han ansatt som blander ved Milwaukee Ambrosia Chocolate Factory, hvor han jobbet fra 23:00 til 07:00, seks netter i uka, unntatt lørdag kveld. Kort tid etter ansettelsen ble han utsatt for et seksuelt fremstøt av en annen mann mens han besøkte det lokale biblioteket. Den fremmede mannen kastet en lapp til Dahmer hvor det stod;

If you want a blowjob, meet me in the mens room.

Selv om Dahmer ikke benyttet seg av mannens tilbud, så vekket det til live fantasiene han hadde hatt som tenåring hvor han ønsket å fullstendig kunne dominere og kontrollere en annen mann. Han begynte så å frekventere det homofile miljøet i Milwaukee, blant annet barer og badehus hvor homofile menn møttes. Han stjal også en utstillingsdukke fra en butikk som han brukte for seksuell tilfredsstillelse inntil bestemoren hans fant dukken i et skap og forlangte at han kastet dukken.

På slutten av 1985 besøkte Dahmer badehusene jevnlig, og beskrev dem som et avslappende sted å være. Men ved møter med menn av den seksuelle art, så ble han frustrert over at vedkommende beveget seg under akten. Etter han til slutt ble arrestert uttalte han;

I trained myself to view people as objects of pleasure instead of people.

På grunn av dette, begynte han å snike bedøvende midler i drinkene til sine seksuelle partnere. Han ventet til de hadde sovnet, før han hadde sex med dem. For å opprettholde en stadig strøm av disse midlene, fortalte han legen sin at han trengte hjelp til å venne kroppen til å jobbe om natten og sove om dagen. Etter rundt tolv slike seksuelle akter ble Dahmers medlemskap hos badehusene fjernet, og han måtte ty til hotell i stedet for å fortsette.

Kort tid etter leste Dahmer en artikkel i den lokale avisen om en kommende begravelse for en 18 år gammel mann. Han vurderte tanken om å stjele det nylig begravde liket og ta det med hjem. I følge ham selv, forsøkte han å grave opp kisten, men ga opp planen da jorden viste seg å være for hard.

I september 1986 ble Dahmer arrestert og siktet for utuktig oppførsel. Han hadde masturbert i nærheten av to 12 år gamle gutter ved elven Kinnickinnic. Han hevdet først han skulle urinere, og ikke ante at guttene befant seg i området, men innrømte til slutt forseelsen. Siktelsen ble endret til ordensforstyrrelse og han ble dømt til ett års betinget fengsel med instruksjoner om å gjennomgå rådgivende behandling.

Fra morder til seriemorder

I november 1987, mens Dahmer fortsatt bodde hos sin bestemor, møtte Jeffrey Steven Tuomi. Tuomi var en 25 år gammel mann fra Ontonagon, Michigan. Han ble overtalt til å bli med til The Ambassador Hotel i Milwaukee hvor Dahmer hadde leid et rom for kvelden. I følge Dahmer selv hadde han ingen intensjoner om å drepe Steven, men kun dope ham ned og utforske kroppen hans. Men morgenen etter våknet Jeffrey ved siden av liket til Steven Tuomi. Tuomi hadde fått brystkassen “knust” og var dekket av blåmerker. Blod lakk ut fra munnviken hans og Dahmers knyttnever og en av armene var også heftig dekket av blåmerker. Dahmer uttalte senere at han ikke kunne huske å ha drept Tuomi, og at han ikke kunne tro at dette hadde skjedd.

The Ambassador Hotel, foto: chasepeeler, flickr, Creative Commons BY 2.0

For å kvitte seg med liket, kjøpte Dahmer en stor koffert for å transportere levningene. Han fikk hjelp av ansatte ved hotellet, og drosjesjåføren spurte i en humoristisk tone om han hadde et lik i kofferten siden den var så tung. Jeffrey svarte ja, og smilte, hvor begge lo og satte seg i bilen. Drosjen kjørte tilbake til hans bestemors bolig hvor han oppbevarte liket i en ukes tid før han parterte det. Han kuttet og pakket ned kroppen til små og håndterbare biter. Han pakket skjelettet inn i et laken og knuste det med en slegge. Hele prosessen tok cirka to timer, og Tuomis levninger ble transportert bort sammen med husholdningens avfall – bortsett fra hodet.

Dahmer beholdt hodet, pakket inn i et teppe, i to uker. Etter to uker kokte han hodet i en blanding av Soilex (en type industriell såpe) og blekemiddel i et forsøk på å kunne beholde hodeskallen intakt. som han så ville bruke som stimulant ved masturbering. Men skallen ble for skjør etter prosessen, så Dahmer pulveriserte og kastet den.

På jakt etter ofre

Etter drapet på Tuomi begynte Dahmer aktivt å søke etter nye ofre, hvor de fleste han møtte i barer hovedsakelig frekventert av homofile menn. Han lokket dem tilbake til sitt bestemors hus og bedøvet de med triazolam eller temazepam enten før eller kort tid etter han innledet seksuelle aktiviteter med dem. Så fort de hadde blitt bevisstløse fra sovetablettene, ville han drepe dem ved kvelning.

To måneder etter drapet på Tuomi, møtte Dahmer 14 år gamle James Doxtator. Han var en mannlig prostituert og amerikansk urinnvåner. Doxtator ble med Jeffrey hjem i den tro at han skulle få 50 dollar for å ta noen nakenbilder. Vel hjemme, hadde de sex etter at Doxtator var dopet ned før Dahmer kvelte ham på kjellergulvet. Han lot liket ligge i kjelleren i en uke før han parterte levningene på samme måte som med Steven Tuomi. Han etterlot James levninger sammen med resten av husholdningens avfall, unntatt hodeskallen. Han forsøkte igjen å koke skallen i blekemiddel for å bevare den, men den ble for skjør og Dahmer kvittet seg med den.

Den 24.mars 1988 møtte Dahmer den 22 år gamle Richard Guerrero på en homofil bar kalt The Phoenix. Dahmer lokket den biseksuelle Guerrero med seg hjem med et tilbud om 50 dollar for å tilbringe natten sammen. Han ble således dopet ned og kvelt med en lærreim, før Dahmer brukte liket for oralsex. Han parterte og kastet liket på samme måte i løpet av de neste 24 timene – og beholdt hodeskallen, før den også ble knust og kastet noen måneder senere.

En måned senere fikk han lokket en ny, ung mann hjem til huset. Men etter å ha gitt vedkommende en kopp kaffe blandet med bedøvende midler, hørte de begge en stemme;

Is that you, Jeff?

Selv om Jeffrey svarte for å gi henne inntrykket at han var alene, hadde hun observert at han hadde selskap. På grunn av dette valgte han å ikke drepe den unge mannen, men tok ham til sykehuset County General Hospital etter han hadde blitt bevisstløs.

Etter sommeren, i september samme år, ba Dahmers bestemor Jeffrey beskjed om å flytte ut. Hun hadde fått nok av hans drikking, hans vane for å ta med menn hjem til huset hennes sent på kvelden og sporadisk vond lukt fra enten kjelleren eller garasjen. Han fant en ettroms leilighet ved 808 North 24th Street og flyttet inn den 25.september 1988. To dager senere ble han arrestert for å bedøve og beføle en 13 år gammel gutt hadde hadde lokket med seg hjem for å ta nakenbilder. Dahmers far, Lionel, hentet inn advokat Gerald Boyle for å forsvare sønnen. Boyle ønsket at Jeffrey skulle gjennomføre flere psykologiske evalueringer før rettshøringen. Disse evalueringene avslørte at Jeffrey hadde sterke følelser for å bli utelatt. En annen evaluering to måneder senere viste at han var et impulsivt menneske, mistenkelig overfor andre og misfornøyd over at han ikke hadde oppnådd noe i livet sitt. De som var ansvarlige for å overse prøvetiden hans ville også viste til en diagnose fra 1987 som viste at Dahmer led av schizoid personlighetsforstyrrelse – en personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved manglende evne til og interesse for å knytte nære forhold til andre mennesker. Personen er mer opptatt av indre fantasiliv, og har begrenset evne til å uttrykke følelser og til å oppleve glede.

Dahmer erklærte seg skyldig den 30.januar 1989 for å begå overgrep og friste et barn av umoralske grunner. Før han fikk dommen, hadde han også flyttet tilbake til sin bestemor. I påvente av dommen begikk han også et nytt overgrep mot den aspirerende modellen Anthony Sears (24) som Dahmer møtte på en homofil bar den 25. mars. I følge Dahmer hadde han ikke planer om å begå noe overgrep den kvelden, men Sears hadde begynt å snakke med ham kort tid før stengetid. Anthony ble med Jeffrey hjem, hvor de hadde oralsex før Sears ble dopet ned og kvalt.

Morgenen etter plasserte Dahmer liket i bestemorens badekar, hvor han hugget av hodet og forsøkte å flå kroppen. Han fjernet kjøttet fra beina, før han pulveriserte og kastet det i avfallet. I følge Dahmer, var Sears eksepsjonelt attraktiv og var det første liket hvor han permanent beholdt deler av kroppen. Han bevarte hodet og kjønnsorganet hans i aceton og bevarte de i en trekasse. Han tok med seg disse levningene da han flyttet til en ny leilighet året etter.

I mai 1989 fikk han dommen for overgrepet i januar – ett år bak murene, og fem års prøvetid. Han fikk også muligheten til å komme ut av fengselet for å jobbe, men måtte også registrere seg som en sexforbryter. To måneder før han hadde sonet ferdig, ble han løslatt på prøve og hans fem år lange prøvetid kunne begynne. Han flyttet, midlertidig, inn med sin bestemor før han i mai 1990 fant en leilighet hos Oxford Apartments på North 25th Street i Milwakuee. Leiligheten befant seg i et særdeles belastet område, men det var i nærheten av hans arbeidsplass, den var møblert og 300 dollar inkludert strøm, vann og renovasjon var billig.

Følg med videre for del 2 som kommer snart….

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*