Lizzie Borden

markusspiske / Pixabay

En av TV-seriene jeg har sansen for er The Lizzie Borden Chronicles med blant andre Christina Ricci, Clea DuVall og Cole Hauser på rollelisten. Handlingen forteller om en fiktiv beskrivelse av Lizze Bordens liv etter hennes beryktede frikjennelse i 1892.

Men hvem var Lizzie Borden? TV-serien er riktignok fiksjon, mens Borden var en ekte kvinne som satte sitt merke i historien da hun ble tiltalt for å ha drept sin far og stemor med en øks i 1892, en anklage hun ble frikjent for.  Hun bodde hele sitt liv i Fall River, Massachusetts frem til sin død i 1927, 67 år gammel.

Lizzie Borden

Født 19.juli 1860 i Fall River, Lizzie Andrew Borden og hennes søster Emma vokste opp med sin far Andrew Borden og stemor Abby Durfee Gray Borden. Lizzies biologiske mor, Sarah Borden, døde rett etter Lizzie var født. 3 år senere giftet hennes far seg med Abby Durfee Gray. Det var et relativt komfortabelt liv, da Andrew Borden gjorde det ganske bra i blant annet eiendomsutvikling. Blant annet kunne de ansette tjenere til å hjelpe familien med daglige plikter.

Forholdet mellom Borden-søstrene og deres stemor kan best beskrives som kjølig. De kalte henne «Mrs. Borden» og var urolige for at hun bare var ute etter deres fars penger. Emma var beskyttende overfor hennes lillesøster Lizzie og sammen hjalp de sin far bestyre noen leiligheter som han eide. I tillegg var de religiøse og aktive i kirken, «The Congregationalist Church».

På morgenen 4.august 1892, ble Andrew og Abby Borden lemlestet og myrdet i deres eget hjem. Lizzie Borden varslet tjenestepiken, Bridget, om hennes fars død. Han hadde blitt angrepet mens han sov på sofaen. Et søk i boligen

Offer, Andrew Borden

avdekket Abbys lik i et soverom i etasjen over. Begge bar preg av et brutalt angrep med en øks. Politiet mistenkte Lizzie umiddelbart, men ble ikke arrestert…for øyeblikket. Søsteren Emma var utenbys på drapstidspunktet, og var derfor ikke mistenkt i saken. Noen dager etter mordene skjedde hadde Lizzie blitt observert mens hun kastet en kjole i flammenes gap, som hun mente hadde malingflekker. Aktor ville senere hevde at flekkene var blod, og at hun hadde brent kjolen for å ødelegge et sentralt bevis. I kjelleren av huset fant politiet to økser og et økseblad. Politiet antok at siden øksebladets håndtak var nylig knekt tvers av, så var det drapsvåpenet. I ettertid innrømte politiet at deres gjennomsøking av huset var mangelfull, fordi de tok hensyn til at Lizzie følte seg dårlig.

Lizzie Borden ble formelt siktet 2.desember 1892. Hennes ganske så berømte rettssak startet førstkommende juni 1893 i New Bedford. Borden vitnet selv aldri i saken, og alle andre vitner kunne ikke med sikkerhet si at hun var morderen. Således ble hun frikjent 20.juni 1893. Hennes svar på politiets spørsmål i avhør var merkelige og selvmotsigende. Først fortalte hun om lyder hun hørte – et stønn, en skrape-lyd eller et rop om hjelp før hun gikk inn i huset – senere fortalte hun at hun ikke hadde hørt noe, og uvitende om hva som hadde skjedd ankom huset som normalt.

Noen fremtredende punkter brukt av både aktor og forsvarsadvokaten i løpet av rettssaken:

  • Øksebladet funnet i kjelleren ble ikke definitivt bevist som drapsvåpenet, men aktor argumenterte for at håndtaket var bevisst fjernet på grunn av det var blodig.
  • Som nevnt tidligere var Lizze observert mens hun brant en kjole hun mente var ødelagt av malingflekker. Aktor mente flekkene var blod. Noen andre blodige klær ble aldri funnet.
  • Aktor forsøkte å fysisk plassere henne i huset, for å kunne argumentere for at hun hadde muligheten til å drepe. Flere vitner fortalte derimot at hun befant seg i låven utenfor huset ved drapstidspunket.
  • Lizze hadde kjøpt «prussic acid» (hydrogen cyanide) en stund før drapene, men dommeren avgjorde at det var såpass lang tid mellom hendelsene at det ikke var noen sammenheng.
  • Ofrenes hoder var kappet av under obduksjonen. Hodeskallene ble brukt som bevis under rettssaken, og Lizzie besvimte av å se dem. Hodene ble senere begravet på enden av hver grav.

Etter en halvannen time med diskusjon, kom juryen tilbake og erklærte Lizzie Borden uskyldig for drapene på Andrew og Abby Borden. Rettsaken har blitt sammenlignet med senere saker som O.j. Simpson (drapene på Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman), Bruno Hauptmann (kidnappet Lindbergh-babyen) og Ethel og Julius Rosenberg (spionasje for Sovjetunionen) med tanke på allmuens og pressens interesse for saken.

Familien Bordens hus. 92 Second Street, Fall River, Massachusetts

I 1905 flyttet Emma brått ut av huset hun delte med sin søster, og de snakket aldri igjen. Mange tror Emma ikke helt klarte å akseptere Lizzies nære vennskap til en annen kvinne, Nance O’Neil, men Emmas stillhet rundt saken har skapt spekulasjoner om at hun fikk vite flere detaljer rundt mordene på hennes far og stemor. For øvrig kom ingen av tjenestepikene heller frem med noe informasjon rundt saken, selv etter Lizzies død.Emma og Lizzie Borden arvet en betydelig sum penger fra deres far, som gjorde det mulig å kjøpe et hus sammen. De bodde sammen de neste ti årene. Selv om hun var frikjent, mente flere av hennes naboer at hun var skyldig. Derfor ble hun aldri akseptert inn i lokalsamfunnet. At hun ble tatt for nasking i 1897 hjalp ikke saken hennes nevneverdig.

Lizzie Borden døde av lungebetennelse i Fall River, Massachusetts 1.juni 1927. Noen dager senere, døde hennes søster Emma i Newmarket, New Hampshire.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*