Porten til Helvete

Foto: Mirek256, Own work CC BY-SA 3.0, Wikimedia

47 kilometer nord for den tsjekkiske hovedstaden Praha ligger slottet Houska. Bygget i det 13. århundre, Houska er en av de best bevarte bygningene fra den tidsperioden. Slottet har en rik historie helt siden 1200-tallet, og er kanskje mest kjent for å være et slott (primært kapellet) som ikke ble bygget for å holde noe ute, men for å stenge noe inne.

Houska ble bygget av Ottokar den andre (1232 – 1278), som var konge av Böhmen fra 1253 til 1278. Etter Ottokars død hadde slottet forskjellige eiere innen det europeiske aristokratiet, og ble i årene 1584 til 1590 pusset opp i renessanse-stilen, men slottets murer og festningselementer ble bevart. Ytterligere renovasjoner ble utført i 1823, før det ble kjøpt av Stephanie Julianne von Hohenlohe i 1897. Hohenlohe (opprinnelig Stephanie Julienne Richter) var en prinsesse i den østerrikske kongefamilen etter å ha giftet seg med prins Friedrich Franz von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingfürst i 1914. I 1924 ble Houska kjøpt av industrikonglomeratets Škodas president Josef Šimonek, og er i dag eid av hans etterkommere.

Foto: ŠJů (cs:ŠJů) – Own work Wikimedia CC BY-SA 3.0

Inngangen til helvete

Myten vil ha det til at slottet, nærmere bestemt slottets kapell, ble bygget over et stort hull i bakken som skal være inngangen til helvete. Et hull så dypt at ingen kunne se bunnen. Menneske- og dyre-lignende hybrider sies å ha kravlet ut av hullet, hvorav noen med vinger ble observert flyende over området.

Foto: Kapellet av Tadehruska – Own work Wikimedia CC BY-SA 4.0

Slottet ble bygget uten noen forsvarsmurer, uten nærliggende vannkilder, uten kjøkken, uten nærliggende handelsruter og uten eksternt forsvarsverk. Slottet hadde heller ingen beboere da det var ferdigstilt. Houska ble ikke ikke bygget som en bolig eller som forsvarsverk, men fordi man trodde at hullet var en inngang til helvete. Man trodde at slottets tykkeste og nederste vegger ville holde demonene fanget og hindre dem i å få innpass til vår verden.

Da konstruksjonen av kapellet begynte, fikk alle dødsdømte fanger i området tilbud om en benådning. Det eneste de måtte gjøre var å bli firt ned i hullet, og fortelle hva de så. Da den første mannen ble senket ned i hullet, begynte han å skrike ukontrollert etter få sekunder. Etter de hadde løftet ham opp til overflaten igjen, så det ut som han hadde blitt 30 år eldre. Håret hadde blitt hvitt, og huden var rynkete.

Houska slott har også sine hjemsøkelser. En “froskelignende” skapning, en hodeløs hest, en eldre kvinne, samt de demoniske skapningene sies å gå igjen på slottets område.

Under andre verdenskrig tok nazistene over slottet. Det sies at Wehrmacht skal ha utført okkulte eksperimenter ved Houska. Kilder sier det finnes utallige myter om deres eksperimenter hvor det hevdes at nazistene ville benytte helvetes krefter for å vinne krigen.

Turisme

I tillegg til å ha figurert i flere dokumentarer, blant annet hos Ghost Hunters International og Most Haunted Live, er Houska slott en populær turistattraksjon i Tsjekkia.

Siden 1999 har Houska slott vært åpent for publikum. Det arrangeres guidede turer, blant annet til slottets kapell hvor fresker og veggmalerier av demon-lignende figurer og dyre-lignende skapninger kan observeres.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*