Raynham Hall

Foto: Nigel Jones / Raynham Hall viewed straight up the avenue

Raynham Hall, Norfolk, England. I nesten 400 år har herregården Raynham Hall fungert som et hovedsete for Townshend-familien. Gården sto ferdig i 1637, samtidig som landeieren og politikeren Sir Roger Townshend gikk bort. Townshend var allerede da en prominent familie, men han regnes som den første baronen av Raynham i Norfolk, og etablerte baroniet i 1617. Charles Townshend med tittelen 8th Marquess Townshend er den nåværende eieren av herregården.

I tillegg til å være en historisk bygning for den britiske overklassen, er Raynham Hall også kjent for å være en av de mest omtalte hjemsøkte plassene i England. Mye takket være et av de mest berømte bildene av en overnaturlig hendelse noensinne. Bildet ble tatt av fotograf Hubert C. Provand og hans assistent Indre Shira den 19. september, 1936. De skulle fotografere herregården på oppdrag av magasinet Country Life som skulle skrive en artikkel om Raynham Hall.

Fotografene ville ta et bilde av byggets hovedtrapp. Idet de gjorde klart utstyret for å ta sitt andre bilde av trappen legger Shira merke til en silhuett av en kvinne bevege seg nedover trappen. Provand fjernet raskt lokket som dekket linsen, mens Shira trykket på knappen som aktiverte kameraet og blitsen. Da fotografiet senere ble fremkalt, fikk de se hva som ble kjent som “The Brown Lady of Raynham Hall”. Provands og Shiras historie ble publisert i Country Life sammen med bildet den 26. desember, 1936. Historien og bildet havnet også i magasinet Life 4. januar, 1937.

Foto: Hubert C. Provand/Indra Shira / Public domain

I følge legenden skal “The Brown Lady” være gjenferdet av Lady Dorothy Walpole (1686 – 1726), søsteren til Robert Walpole – mannen som er regnet som den første statsministeren av Storbritannia. Hun giftet seg med Charles Townshend (1674 – 1738). Charles var den andre Visegreven (oversatt fra Viscount – visegreve er en tittel rangert mellom greve og baron). Hans far, Horatio Townshend (1630 – 1687) var søn av baronen Sir Roger Townshend.

Lady Dorothy Walpole Foto: Charles Jervas / Public domain

Walpole hadde vært utro med Lord Thomas Wharton (1648 – 1715). Wharton, en politiker og del av den britiske adelen, bodde på nabogården til Raynham Hall, og kjent for en utsvevende livsstil. Så utsvevende at han fikk et temmelig notorisk rykte på seg:

“…whose character was so infamous, and his lady’s complaisant subserviency so notorious, that no young woman could be four and twenty hours under their roof with safety to her reputation.”

Walpoles ektemann, Charles Townshend, oppdaget utroskapet. Som straff ble hun innelåst på sitt rom i Raynham Hall frem til hun døde i 1726 av kopper.

Det har vært flere observasjoner av “The Brown Lady” gjennom historien. En oberst Loftus, som var invitert av daværende Lord Charles Townshend til et selskap ved Raynham Hall, hevdet å ha sett henne utenfor sitt soverom. Han la spesielt merke til at hun hadde på seg en veldig gammel, brun, kjole. Hun viste seg for ham igjen den påfølgende kvelden, hvor Loftus spesielt la merke til at øynene manglet fra hennes ansikt. Loftus observasjoner medførte at enkelte av personalet ved herregården ble oppsagt.

I 1836 ble hun observert av kaptein Frederick Marryat, en venn av forfatter Charles Dickens, og selv en forfatter av flere populære romaner med et maritimt tema. Det sies at Marryat selv ba om å få overnatte i rommet hvor Walpole hadde vært innelåst, for å bevise at hjemsøkelsen bare var en historie kokt opp av lokale smuglere som ville holde andre unna området. På den tredje natten tok to menn kontakt med Marryat for å få hans mening om et ny pistol de akkurat hadde mottatt fra London. Etter å ha inspisert pistolen fulgte mennene han tilbake til sitt rom, hvor hun viste seg for dem med et djevelsk smil i korridoren. Marryat tok opp pistolen og avfyrte et skudd rettet mot hennes ansikt, hvorpå kulen passerte gjennom Walpole, gjennom en dør i den andre enden av korridoren og traff veggen i rommet innenfor.

I 1926 fortalte daværende Lady Townshend at henne sønn og hans venn så henne på hovedtrappen. De gjenkjente henne fra maleriet av Lady Dorothy Walpole som da hang i rommet hvor hun var innelåst.

Kort tid etter fotografiet ble tatt i 1936, ble Hubert C. Provand og Indre Shira intervjuet av den paranormale etterforskeren Harry Price. Price kom til følgende konklusjon:

“I will say at once I was impressed. I was told a perfectly simple story: Mr. Indre Shira saw the apparition descending the stairs at the precise moment when Captain Provand’s head was under the black cloth. A shout – and the cap was off and the flashbulb fired, with the results which we now see. I could not shake their story, and I had no right to disbelieve them. Only collusion between the two men would account for the ghost if it is a fake. The negative is entirely innocent of any faking.”

Det finnes også skeptikere til fotografiet. Det har blitt hevdet at Indre Shira smurte fett på linsen før bildet ble tatt. Andre, som den paranormale etterforskeren Joe Nickell hevdet bildet hadde blitt utsatt for såkalt dobbel eksponering. Dobbel eksponering er en teknikk hvor to eller flere eksponeringer blir lagt oppå hverandre i ett bilde, således kan man få et bilde som er satt sammen av flere motiv eller hendelser. Magikeren John Booth fikk sin kollega Ron Wilson til å gå ned trappen ved The Magic Castle i Hollywood med et laken over seg. Jeg har ikke klart å finne fotografiet tatt av Booth, men det sies å være temmelig likt fotografiet tatt av Provand og Shira.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*