Sagaen om Jason

Foto: Wallpaperuse

Når man tenker på fredag den trettende, så tenker nok de fleste på selve dagen og ulykken det eventuelt måtte medføre. Men med samme tittel – eller Friday the 13th på engelsk – er også blitt en av de store klassikerne innen horror-sjangeren, da nærmere bestemt slashere. Ved siden av Freddy Krueger og Michael Myers, så har han sin udødelige og blodige plass i filmhistorien – Jason Voorhees. 

Dette innlegget er inspirert av en artikkel fra Screenrant fra juni 2023.
OBS! INNEHOLDER SPOILERS!

Som en liten markering for at det er første gang siden 2017 det er fredag den trettende i Halloween-måneden oktober, så kommer en liste over Friday the 13th-filmene i kronologisk rekkefølge. Jason Voorhees har en interessant tidslinje, takket være hans udødelighet. Filmene strekker seg fra 1950-tallet og inn i det 25. århundre med en reboot og en crossover inkludert. Selv om alle filmene handler om den samme datoen, så er det ikke nødvendigvis gitt hvor lenge det går mellom hendelsene i hver film. De tre første filmene går relativt pent i rekkefølge, men etter at Jason begynner å “dø”, så blir det litt mer komplisert. For nye fans av filmene så er det likevel anbefalt å se filmene ut i fra hvilket år de ble sluppet, men det er ikke nødvendigvis den kronologiske rekkefølgen.

1: Friday the 13th (1980)

Den originale Friday the 13th-filmen fulgte en gruppe leirledere som skulle gjøre klar leiren ved Crystal Lake, men i stedet blir tatt av dage en etter en av en mystisk morder. Filmen begynner med en sekvens som beskriver mord ved leiren i 1958, men filmens hovedhistorie er satt til juni 1979. Jason selv er ikke morderen i den første filmen, men det blir etter hvert avslørt at det er hans mor motivert av at hennes sønn druknet i innsjøen ved leiren i 1957.

2: Friday the 13th del 2 (1981)

Hoveddelen av Friday the 13th del 2 er satt fem år etter den originale filmen, men den åpner med en sekvens som skjer to måneder etter hendelsene i den første filmen, i august 1979. Denne oppfølgeren ankommer en ny gruppe ungdommer til Crystal Lake, hvor de skal gå et kurs for å bli leirledere. Dette er den første filmen hvor Jason er morderen, men han har ennå ikke inntatt den ikoniske formen med hockeymasken. I stedet har han en sekk med kun ett hull til et av øynene hans, som er en uhyggelig og interessant del av hans samling av masker.

3: Friday the 13th del 3 (1982)

Friday the 13th del tre tar opp tråden rett etter avslutningen av del 2, hvor Jason fortsetter sin morderiske ferd til et hus fullt av ungdommer i nærheten av Crystal Lake. Dette er den første filmen hvor han benytter den ikoniske hockeymasken, og er den eneste 3D-filmen i samlingen. Del tre inneholder også den første av Jasons mange dødsfall, da han blir truffet i hodet av en øks av den tredje foreløpig levende jenta.

4: Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Den fjerde filmen i samlingen, Friday the 13th: The Final Chapter, begynner på kvelden, dagen etter del 3 avsluttet. Jasons kropp blir transportert til likhuset i det han gjenoppstår for å gjenoppta sin morderiske ferd. Selv om Jasons død her ikke vil vare særlig lenge, så blir man introdusert for karakteren Tommy Jarvis som vil lede de to neste filmene og bli en av de få overlevende av Jason Voorhees herjinger.

5: Friday the 13th: A New Beginning (1985)

Med Friday the 13th: A New Beginning, så hopper tidslinjen et stykke frem i tid. Den følger Tommy Jarvis, nå en ungdom, fem år senere mens han forsøker å leve med traumet han opplevde da han drepte Jason som barn. En ny rekke mord følger Tommy mens han bor i et gruppehjem, men til tross for blant annet noen drømmesekvenser så forblir Jason død i denne filmen og dukker ikke opp før i den sjette filmen.

6: Friday the 13th: Jason Lives (1986)

Den sjette filmen, Jason Lives, foregår et år etter den femte avsluttet. Tommy Jarvis har et noe bedre liv, men er fortsatt hjemsøkt av minnet om Jason. I et forsøk på å ødelegge Jasons kropp en gang for alle blir Tommy vitne til Jasons gjenoppstandelse og retur til Crystal Lake for en ny rekke brutale mord. I denne filmen er også leiren omdøpt fra Camp Crystal Lake til Camp Forest Green i et forsøk på å distansere seg fra Jason Voorhees. Tommy klarer riktignok ikke å drepe Jason i denne filmen, men han klarer å ankre ham på bunnen av innsjøen hvor morderen blir fanget frem til neste film.

7: Friday the 13th: The New Blood (1988)

Etter avslutningen på den sjette filmen, så tilbringer Jason syv år på bunnen av Crystal Lake, som også tar tilbake sitt originale navn i løpet av den tiden. I løpet av disse årene har en ung Rennie Wickham et ublidt møte med Jason mens han er på bunnen av innsjøen, dog dette blir ikke kjent før i den åttende filmen, hvor Rennie er en av hovedkarakterene. Etter de syv årene, hvor The New Blood foregår, blir Jason frigjort fra sitt fengsel under vann på grunn av de telekinetiske kreftene til Tina Shepard, men blir plassert tilbake under vann etter sine morderiske herjinger i den syvende filmen.

8: Friday the 13th: Jason Takes Manhattan (1989)

Ett år etter hendelsene i den syvende filmen blir Jason frigitt fra bunnen av Crystal Lake nok en gang da en båtpropell treffer en strømførende kabel som gjenoppliver ham. Som tittelen til den åttende filmen beskriver, så ankommer Jason Manhattan og fortsetter sin morderiske ferd gjennom New Yorks gater med noen av hans kanskje mest kreative og mest blodige påfunn. Jason blir på nytt drept på slutten av filmen ved å bli utsatt for noe flytende, giftig avfall – men han ville returnere slik fansen husket ham i den neste filmen.

9: Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)

Det er vanskelig å sette en eksakt tid for når Jason Goes To Hell foregår, men i følge tidslinjen så har det i hvert fall gått noen år siden den åttende filmens avslutning. Jason er tilbake ved Crystal Lake før kroppen hans blir ødelagt i en haglstorm av kuler og eksplosjoner fra politiet. I resten av filmen vil man se Jasons sjel besette forskjellige personer mens han søker sin gjenfødelse. Etter at han mislykkes, blir han sendt til helvete. Før rulleteksten starter på slutten av filmen ser man hånden til Freddy Krueger som drar Jasons maske ned i jorden, som ville gi et lite hint for hva som ville komme.

10: Freddy vs. Jason (2003)

Som i Jason Goes To Hell, så er det ikke helt sikkert hvilket år Freddy vs. Jason foregår heller – men det er nærliggende å tro at det er i år 2003 siden den finner sted etter både Jason Goes To Hell og Freddy’s Dead: The Final Nightmare. Sistnevnte daterer seg ti år inn i fremtiden, hvilket vil bety rundt 2001 siden filmen ble sluppet i 1991. Filmen viser de to horror-ikonene slåss i en kamp til døden, dog de blir begge observert i live ved slutten av filmen.

Til tross for dette og filmens gode inntjening, ville både Friday the 13th og Nightmare on Elm Street få reboots for sine neste oppfølgere. Men, kontinuiteten satt opp med Freddy vs. Jason fikk en oppfølger i form av en grafisk tegneserie ved navn Freddy vs. Jason vs. Ash, som er satt fem år etter Freddy vs. Jason. En ny oppfølger i tegneserieform ville også følge seks måneder senere kalt The Nightmare Warriors, men ingen av tegneseriene ville påvirke filmene i nevneverdig grad.

11: Friday the 13th (2009)

Rebooten fra 2009 står alene i tidslinjen til Jason Voorhees, og begynner sin historie i 1980 som et nikk til da den originale filmen ble sluppet. Den gjenskaper den første filmens hendelser, og selv om den første filmens handling foregikk i 1979, så foregår denne hovedsakelig i 2009. Filmen inkluderer elementer fra den opprinnelige filmen til en ny historie som inneholder flere ikoniske elementer som blant annet hockeymasken og hans kompliserte forhold til sin mor. Filmen avslutter med en såkalt cliffhanger, men foreløpig har det ikke kommet noen ny oppfølger.

12: Jason X (2002)

Jason X er ikke den nyeste filmen i Friday the 13th-franchisen, men er i følge tidslinjen den som er lengst fremme i tid. Det er en science fiction-variant av slasher-filmen hvor liket til Jason ble frosset ned i 2010 og vekket til live igjen i 2455 for en morderisk ferd gjennom verdensrommet før han blir drept på nytt. Dette er Jasons siste død gjennom tidslinjen til Friday the 13th, hvis man ikke regner med Freddy vs. Jason og rebooten fra 2009.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*