The Shoe Fetish Slayer

Foto: Karen Nadine fra Pixabay

Jerry Brudos var en amerikansk seriemorder. Mellom 1968 og 1969 drepte han minst fire kvinner i delstaten Oregon. Brudos var nekrofil og hadde en fetisj for damesko, hvilket ga han klengenavnet “The Shoe Fetish Slayer”. En problematisk oppvekst bidro sterkt til Brudos kriminelle bane frem til sin død i 2006.

Jeromes fetisj

Jerome Henry “Jerry” Brudos ble født 31.januar 1939 i den lille byen Webster, South Dakota. Han var den yngste av to sønner, men ble stadig utsatt for fysisk og psykisk misbruk fra sin mor som var ekstremt misfornøyd med at hun ikke fikk en datter. Psykiatere som senere fikk undersøke Jerry konkluderte med at hans voldelige fantasier ofte dreide seg om et desperat ønske om å hevne seg på hans mor. Familien Brudos flyttet mye i løpet av hans barndom i South Dakota og California før de til slutt slo seg ned i Salem, Oregon.

Hans fetisj for damesko viste seg allerede i en alder av fem. Jerry fant et par stiletthæler hos den lokale søppeldynga, som han tok med hjem. I det han skulle prøve skoene, ble han oppdaget av sin mor som tok fra ham skoene, ødela dem og utsatte Jerry for massiv psykisk ydmykelse. Hva som ikke ble ødelagt var hans gryende fascinasjon for kvinner, skoene deres og hans voldelige fantasier om begge deler. Han skal også ha stjålet et par høyhælte sko fra sin lærer i første klasse, og var glad i å stjele dameundertøy fra naboene. Damesko og undertøy ville spille en stor rolle i hans fremtidige seriemord.

Foto: Pexels fra Pixabay

I tenårene begynte Brudos å forfølge kvinner. Han ville slå dem ned eller kvele dem til de var bevisstløse, før han stakk av med skoene deres. Da han var 17 kidnappet og slo han en ung kvinne. Jerry truet med å knivstikke henne hvis hun ikke oppfylte hans seksuelle krav. Han tvang henne til å kle seg naken, og tok bilder, før han slapp henne løs. Etter han ble arrestert, tilbragte han ni måneder ved den psykiatriske avdelingen hos Oregon State Hospital. Legene fant ut at Brudos seksuelle fantasier dreide seg om hans hat mot sin mor og kvinner generelt. Han ble evaluert, og fikk diagnosen schizofreni. Til tross for at han var innesperret på institusjonen, klarte han å fullføre den videregående skolen i 1957, og ble etter hvert en elektriker. Han tilbragte en kort tid i militæret, men ble dimittert på grunn av hans “bisarre besettelser”, blant annet hadde han tendenser som transvestitt som han benyttet som en slags virkelighetsflukt.

I 1961 giftet han seg med den 17 år gamle Darcie, som han fikk to barn med og slo seg ned i en forstad til Salem. Han ville ofte be Darcie gjøre husarbeid naken, kun iført et par høye hæler mens han tok bilder. Brudos kone ble hjernevasket av Jerry, og fikk heller ikke lov til å gå til garasjen eller loftet uten hans tillatelse. Det ble også etter hvert klart at hun ikke hadde en anelse om hva ektemannen hadde gjort.

Ofrene

Mellom 1968 og 1969 angrep og kvalte Brudos fire kvinner, og forsøkte å angripe ytterligere to.

  • Linda Slawson. En 19 år gammel kvinne som solgte leksikon banket på Brudos dør i januar 1968. Han lokket henne ned i kjelleren, mens hans mor og barn befant seg i huset. Der slo han henne bevisstløs med en treplanke og kvalte henne. Han kledde henne opp i forskjellige undertøy og sko han hadde stjålet, og plasserte henne i utfordrende posisjoner. Jerry kuttet av hennes venstre fot med en baufil. Foten hadde han i fryseren, og benyttet den til å modellere ulike høyhælte sko fra samlingen sin. Liket av Linda ble kastet i elven Willamette.
  • Karen Sprinker. En 18 år gammel kvinne Brudos kidnappet etter å ha truet henne med en pistol utenfor en butikk i mai 1968. Han hadde kledd seg ut i dameklær når han angrep henne. Jerry tok henne med til sin garasje, tvang henne til å prøve forskjellige typer undertøy og posere mens han fotograferte henne. Han voldtok henne, og kvalte henne ved å henge henne fra en talje. Brudos hadde samleie med liket hennes ved flere anledninger, og fjernet brystene hennes for å lage kopier av de i plastikk. Når han var ferdig med henne, bandt han liket til en gammel bilmotor og kastet henne i elven Willamette.
  • Jan Susan Whitney. En 23 år gammel kvinne som i november 1968 fikk biltrøbbel på Interstate 5 mellom Salem og Albany. Brudos tilbød å kjøre henne hjem til seg, hvor hun skulle få ringe en redningsbil. Han kvalte henne med en lærrem i bilen og voldtok liket hennes. Han lot henne henge fra en talje i garasjen i flere dager, som han ofte kledde ut, fotograferte og hadde samleie med. Han lagde kopier av brystene hennes av harpiks som han benyttet som en papirvekt. Til slutt kastet han også liket hennes i Willamette elven, knyttet til en bit av et jernbanespor, sammen med foten til Linda Slawson som nå hadde råtnet.
  • Sharon Wood. En 24 år gammel kvinne han forsøkte å kidnappe etter å ha truet henne med en pistol i et parkeringshus i Portland i april 1969.
  • Gloria Gene Smith. En 15 år gammel kvinne han forsøkte å kidnappe i april 1969.
  • Linda Salee. En 22 år gammel kvinne han kidnappet fra parkeringen til et kjøpesenter i april 1969. Brudos tok henne med til garasjen sin hvor han voldtok og kvalte henne, samt lekte med liket hennes. Han forsøkte å få liket hennes til å “hoppe” med strøm, men mislyktes. Han knøt så liket hennes fast til en girkasse og kastet henne i Willamette elven.

Brudos ville ofte ikle seg høye hæler og onanere etter å ha begått et mord. I mai 1969 fant en fisker likene av Salee og Sprinker. Politiet begynte å spørre studenter ved et nærliggende universitet om mistenkelige menn. En kvinne ledet politiet til Jerry Brudos, siden han flere ganger hadde ringt henne for å be om et stevnemøte. Han ga politiet en falsk adresse, som økte mistanken mot ham. I garasjen hans fant politiet kobbertråd som var kuttet med samme verktøyet som hadde blitt brukt til å kutte tauene han hadde benyttet til å kvitte seg med likene. Brudos ble arrestert, og ga politiet en full tilståelse.

Dommen

I juni 1969 sa han seg skyldig i tre overlagt drap (Sprinker, Whitney og Salee), og ble dømt til livstid i fengsel for hvert mord. Han tilsto også mordet på Slawson, men ble aldri anklaget eller dømt. Han tok nemlig aldri bilder av henne, i motsetning til de andre ofrene, bortsett fra foten. Whitneys lik ble funnet en måned etter Brudos ble dømt, omtrent en halvannen kilometer unna der han kastet henne i elven. Brudos var en ivrig fotograf. Når en av kvinnene som unnslapp Jerrys klør identifiserte ham til politiet, fikk de tillatelse til å gjennomsøke huset hans. De fant utallige bilder av døde kvinner i forskjellige posisjoner, forskjellige undertøy og forskjellige grader av lemlestelse.

Mens han sonet hadde Brudos  utallige kataloger av damesko i cellen, i følge ham selv var det hans erstatning for pornografi. Han sendte inn flere anker, blant annet en hvor han hevdet at et bilde tatt av ham selv og et av ofrenes lik ikke kunne bevise hans skyld, fordi det var et lik av en kvinne han var dømt for å ha drept. I 1995 ble han fortalt av prøvenemda at han aldri ville slippe ut av fengsel.

Jerry Brudos døde av leverkreft  i Oregon State Penitentiary 28.mars 2006. Ved hans død var han fangen som hadde sonet lengst i fengselssystemet i Oregon – 37 år (1969 – 2006).

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*