The Unsung Heroes

kellepics / Pixabay

«He’s the man behind the mask
And he’s out of control
He’s back
The man behind the mask»

....sang Alice Cooper i låta He’s Back (The Man Behind The Mask), en låt man finner på soundtracket til Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986).

(I DETTE INNLEGGET KAN DET FOREKOMME SPOILERS AV KLASSISKE SLASHERFILMER OG NOE ANNET KLASSISK GRØSS)

De fleste av oss kjenner til klassikere som Friday the 13th og Nightmare On Elm Street, men hvor mye vet vi egentlig om skuespillerne som spiller de ikoniske rollene som Jason Voorhees, Freddy Krueger med flere? I dette innlegget vil jeg gå litt mer i dybden på enkelte skuespillere som har vært bak masken til karakterer vi alle kjenner til.

Jason Voorhees, er morderen i franchisen Friday the 13th. Han hjemsøker og dreper alle som nærmer seg Camp Crystal Lake er han selv druknet som barn. Voorhees har blitt portrettert av flere skuespillere i løpet av franchisen, men den mest kjente er Kane Hodder. Hodder har vært med i 4 filmer – Part VII: The New Blood, Part VIII: Jason Takes Manhattan, Part IX: Jason Goes To Hell (The Final Friday) og Jason X, samt Freddy vs. Jason. I tillegg har han også spilt Victor Crowley i Hatchet I, II og III samt vært stuntmann for Leatherface i The Texas Chainsaw Massacre III. Til tross for at han ofte spiller brutale mordere på film, så skal Hodder være en veldig hyggelig fyr som setter pris på fansen. Mannen kan sammelignes litt med Evil Deads Bruce Campbell – både fordi han viser hvor mye fansen betyr for ham, men også fordi han er «B-film-royalty» på samme måte som Campbell. I følge IMDb har Hodder utallige prosjekter på gang i forskjellige stadier.

Leatherface, er en del av den morderiske Hewitt-familien i Texas Chainsaw Massacre. Han dreper og parterer bilister som passerer gjennom byen Gud glemte på landsbygda i Texas, for å sette mat på bordet til sin kannibalistiske familie. Leatherface har fått navnet sitt fordi han flår ansiktene til sine ofre, og legger huden deres oppå sitt eget deformerte ansikt. Et knippe forskjellige skuespillere har portrettert Leatherface, men det er 2 som skiller seg ut. Islandske Gunnar Hansen som spiller ham i de originale filmene, mens amerikanske Andrew Bryniarski har spilt ham i nyinnspillingene. Gunnar Hansen (1947 – 2015) så at The Texas Chainsaw Massacre ble spilt inn i Austin, Texas og bestemte seg for å prøvespille. Han endte opp med å få rollen som Leatherface – for å forberede seg til rollen besøkte og studerte han barn med spesielle behov for bedre å forstå Leatherface. Hansen døde av kreft i bukspyttkjertelen i 2015. I 2003 kom den første nyinnspillingen, The Texas Chainsaw Massacre etterfulgt av The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning i 2006. Bryniarski ble oppdaget ved en tilfeldighet da han besøkte en venn i Los Angeles, fikk en rolle i Hudson Hawk (1991) og har hatt jevnlig roller siden i følge IMDb, inkludert TCM. I 2003 var han med på Entertainment Weeklys «It List» over topp 100 mest kreative mennesker i Hollywood. Gunnar Hansen tolket Leatherface utmerket, og Bryniarski hadde store sko å fylle ved å gjenta rollen, men dette klarte han med glans.

Freddy Krueger, er en morder med en hanske med barberblader på som dreper mennesker, da mest ungdom, i drømmene deres. Bakgrunnshistorien til Krueger er komplisert, for å si det mildt. Hans mor, en nonne, Amanda Krueger, ble ved en feil innelåst på Westin Hills psykriatiske, voldtatt av en gruppe psykotiske menn og ble gravid med Freddy – «the bastard son of 100 maniacs». Han ble adoptert av Mr. Underwood, en alkoholiker, som blant annet lærer Freddy å torturere dyr. Han ender opp med å drepe sin kone, samt 20 barn på Elm Street. Hans datter, Katherine, anmeldte ham, men Freddy slipper ut på grunn av en bagatell. Foreldrene til hans ofre ender til slutt opp med å brenne ham inne i sitt eget hus, derav Freddys utseende. Likevel fortsetter han å drepe ungdommer i deres drømmer. Robert Englund er stort sett den eneste som har spilt Freddy, med unntak av nyinnspillingen som kom i 2010, hvor Freddy ble spilt av Jackie Earle Haley. Hansken var, i følge Wes Craven, inspirert av en katt som han så klore siden av sofaen hans en kveld. Legg til sminken som tok 3-4 timer hver gang den skulle legges på, så er det ganske respektabelt av Robert Englund å spille 7 filmer av Nightmare On Elm Street pluss Freddy vs. Jason.

Michael Myers, morderen fra Halloween-filmene. Jamie Lee Curtis spiller rollen som Laurie Strode, og må kjempe mot Michael Myers i det han forsøker å drepe hele sin familie. Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence) forsøker å bli tatt alvorlig på hvor ond Michael faktisk er og vil holde ham innesperret. Men det skal vise seg å være vanskelig takket være et ubrukelig helsevesen og lokalt politikorps. Av skuespillere som portretterer Myers, så er det strengt tatt ingen som skiller seg særlig ut. Det er 8 forskjellige skuespillere som har hatt rollen, men Tony Moran og George P. Wilbur er de eneste som har hatt rollen to ganger. Dr. Loomis (Pleasence) forklarer Michael best; «I met this six year old child with this blank, pale, emotionless face, and the blackest eyes; the devil’s eyes […] I realized what was living behind that boy’s eyes was purely and simply evil». Skuespillerne som har tolket Michael Myers inneholder 7 forskjellige stuntmenn og 1 ex-wrestler, så her var talentet ganske ymse, overraskende nok, da jeg synes de alle har gjort en god jobb. Man kan gjerne hevde at det ikke krever så mye innsats fra en rolle som ikke har noen replikker, men det er fort en større utfordring enn hva mange skulle tro å fremstå som en psykopat uten å si noe.

Pinhead, «We have such sights to show you». Pinhead fra Hellraiser, spilt av Doug Bradley, gjemmer seg kanskje ikke bak en maske slik som de andre jeg har nevnt. Men synes likevel at han og hans Cenobites fortjener en plass på lista. Clive Barkers verker er fascinerende, og en ser på helvete på en helt ny måte. Hellraiser er en franchise bestående av 9 filmer, basert på en novelle («The Hellbound Heart») av Clive Barker. Franchisen fokuserer på en boks, en pusleboks, som åpner en dør til helvete og inviterer Pinhead og hans Cenobites som vil hente menneskelige sjeler for å torturere på fryktelige sadistiske måter. Cenobites er Pinheads hjelpere, som består av en gruppe fryktelig skamferte vesener med varierende grad av menneskelige trekk. Blant ondskapen i Hellraiser, så er det kun Bradley som har et kjent navn. I den første Hellraiser-filmen f.eks, spilles Cenobites av Nicholas Vince (Chattering Cenobite), Simon Bamford (Butterball Cenobite) og Grace Kirby (Female Cenobite). Dessverre synes jeg også at denne franchisen gikk nedenom og hjem etter film #3.

Dette ble en kort liten oversikt over skurker og ondskap som gjemmer seg bak masker. Andre alternativer er:

  • Predator
  • Saw-franchise
  • The Strangers
  • Scream-franchise
  • Pennywise fra «It»
  • Hannibal Lecter
  • Spawn

Jeg synes jeg har tatt med de viktigste, men hvis det finnes noen der ute som dere lesere mener burde vært med, så ikke nøl med å legge igjen en kommentar.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*