The Grim Sleeper

Inglewood, Los Angeles. Foto: Ken Lund from Reno, Nevada, USA / CC BY-SA

Los Angeles, California, 2002. Det nakne liket av Princess Cheyanne Berthomieux blir funnet i en bakgate i Inglewood. Politiet slo fast at hun var det niende offeret til seriemorder Lonne David Franklin Jr. Avisen L.A. Weekly ga Franklin kallenavnet The Grim Sleeper siden han hadde hatt en 14 år lang pause siden Enietra Margette Washington overlevde hans angrep i 1988.  Politiet har ulike teorier om denne pausen. Noen tror at drapene stoppet etter at Enietra overlevde, mens andre tror det er flere offer som ikke er blitt funnet.

Foto: Los Angeles Police Department, Los Angeles, California, USA / CC BY-SA

Franklin ble født 30.august, 1952. Han vokste opp i South Central i Los Angeles. Han ble primært oppdratt av sin mormor, da hans mor var ute av stand til å håndtere oppdragelsen. I 1975 ble han dimittert fra militæret etter å ha sonet en dom for å ha voldtatt en 17 år gammel jente mens han var stasjonert i Stuttgart, Tyskland ett år tidligere. Franklin og to andre menn hadde stoppet jenta for å spørre om veien, og tilbød seg å kjøre henne hjem. Da hun godtok tilbudet, fikk hun en kniv mot strupen, bragt til et øde jorde og voldtatt. Hun klarte å vise “interesse” for Franklin og få telefonnummeret hans – dette gjorde det mulig for politiet å spore nummeret og arrestere ham. I 1989 ble han dømt for tyveri og overfall, hvor han ble fengslet for tyveriet.

I 80-åras Los Angeles var politiet nærmest overarbeidet på grunn av narkoepidemien skapt av crack-kokain. Franklin var en av overgriperne og morderne som utnyttet dette på det groveste og valgte sine ofre blant de narkomane og prostituerte. På grunn av dette, kunne han nærmest herje fritt, da etterforskerne som oftest bare knyttet kvinnenes dødsfall til overdoser.

28 år gamle Debra Ronette Jackson er det første kjente offeret til The Grim Sleeper. Hun ble funnet i området Vermont-Slauson i august, 1985 med tre skuddsår i brystet. Året etter ble 35 år gamle Henrietta Wright funnet drept av flere skudd i Hyde Park. I 1987 fant man 23 år gamle Barbara Ware i Central-Alameda. Hans neste offer ble funnet noen måneder senere i form av Bernita Sparks (26) i en søppelcontainer i Gramercy Park. Fortsatt i 1987, ble Mary Lowe (26) funnet skutt og drept – også i Gramercy Park. Lachrica Jefferson (22) ble funnet i januar, 1988 i Westmont og i september samme år ble Alicia Alexander (18) funnet drept i en bakgate nær Vermont Square.

I 1989 var Enietra Washington på vei til en venn. Hun ante fred og ingen fare da en oransje Ford Pinto kjørte opp på siden av henne. En liten mann hoppet ut av bilen for å snakke med henne og tilbød å kjøre henne dit hun skulle. Enietra var litt usikker i begynnelsen, men syntes synd på mannen og aksepterte etter hvert hans tilbud. Franklin kjørte avgårde i motsatt retning, under unnskyldning av at han måtte innom sin onkel for å hente litt penger. Etter å ha stoppet, kjørte de videre mens Lonnie mumlet noe hun ikke hørte. Det neste hun husker er stillhet, og oppdaget at blod rant fra brystet hennes. Hun forsøkte å åpne døra, men fikk beskjed om å la døra være ellers ville hun få et ublidt møte med ei ny kule. Han tvang seg på henne, både oppå henne og mellom beina hennes. Igjen gjorde hun et nytt forsøk på å rømme, og denne gangen dyttet han Enietra ut av bilen og kjørte avgårde.

(Ikke Franklins bil, kun eksempel!) Foto: dave_z28ca / CC BY-SA

14 år senere fant man hans niende offer, Princess Cheyanne Berthomieux forslått og kvalt i Inglewood. I 2003 ble Valerie McCorvey (35) funnet drept i Westmont. Det var rundt denne tiden hvor Franklin også ble dømt til fengsel for tyveri, og var fengslet i 270 dager. 4 år senere fant man det siste kjente offeret hans, Janccia Peters (25) skutt og dekket med en søppelsekk. Franklin er for øvrig også knyttet til drapet på Thomas Steele (36) i Harvard Park i 1986, men aldri blitt formelt siktet på grunn av manglende DNA-bevis, selv om politiet tror han har en tilkobling til flere av Franklins ofre.

I 2010 klarte man å lage en DNA-profil basert på DNA samlet fra flere av åstedene. Med et bredt søk fikk dukket navnet Lonnie David Franklin Jr. opp, fordi hans sønn hadde blitt dømt for våpenbrudd. Gjennom å sende inn en politimann skjult som en servitør på en pizzarestaurant klarte man å få Franklins DNA fra pizzaskorper og servietter han hadde lagt igjen.

(Kun illustrasjon!) Foto: No machine-readable author provided. Tea’s assumed (based on copyright claims). / Public domain

Under en ransakelse av Franklins (da 63 år gammel) gjorde man flere viktige funn. Over 1000 bilder og flere hundre timers filmmateriale gjorde at politiet gikk ut og ba om hjelp til å identifisere 180 kvinner de mistenker å være seriemorderens ofre. Flere av kvinnene viste seg å være drept, og en av kvinnene hadde blitt fotografert etter å ha blitt skutt.

Med Enietras vitnemål i 2016, bildene og filmmaterialet innhentet fra Franklins bolig, og ikke minst hans DNA-profil, ble Franklin dømt for drap på ti kvinner og ett drapsforsøk. Etter en rettssak som varte 3 måneder, og en halv dags diskusjon fra juryen ble han dømt til døden og plassert på “death row”.  28.mars 2020 ble Lonnie (67) funnet bevisstløs i sin celle San Quentin fengsel. Dødsårsaken er i skrivende stund ukjent, da man venter på svar fra obduksjonen, men det var ingen bevis på ytre skader.

(The Grim Reaper skulle gjerne hatt flere bilder av Lonnie Davind Franklin Jr., men var vanskelig å finne bilder som kunne lovlig benyttes.)

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*