Topp 5 – Drama i kulissene

Pexels / Pixabay

Kulisser og kostymer kan ofte være et oversett innslag i film og tv-serier. I flere tilfeller blir bygningene, rommene, klærne og så videre bare en slags anonym bakgrunn for å ha en setting å fortelle historien i. Men ofte er slike elementer med på å skape atmosfære, som gjør at vi setter litt ekstra pris på det vi ser på.

Det finnes serier som har tatt dette på alvor, og det er ikke rart at de også skårer høyt på vurderinger som hos IMDb. Ved å gjøre det lille ekstra, så blir helhetsinntrykket så meget mye bedre. The Grim Reaper anbefaler her 5 TV-serier som har tatt nettopp dette på alvor.

1: Game of Thrones

Det er vanskelig å komme utenom Game of Thrones på en slik liste. Riktignok tillater budsjettet deres å kunne ha overdådige kostymer, filme på spektakulære lokasjoner over hele verden osv. Men det er ikke til å stikke under en stol at dette, i tillegg til en god historie og gode skuespillere, setter prikken over i’en på seriens kvalitet. Det spørs om noen hadde sett serien, dersom kulissene hadde sett billig ut…

2: Gotham

Serien som tar sats og gjør et mageplask midt i all mytologien og historien rundt Batman. Gotham er ikke redd for å bruke god tid til å utforske alle personer, helter og skurker rundt den unge Bruce Wayne. Kulissene og kostymene er intet unntak. De har tatt alle godbitene fra 50-tallet og plassert det i en moderne setting. Hvilket innebærer at alle har stilige klær, alle kjører fete biler (selv lastebilene er vintage!) og bygningene såpass gjennomført i stål og betong at serien blir akkurat passe mørk, noir og retro.

3: Hannibal

Det knyter seg litt i magen når man ser Hannibal Lecter tilberede middag til sine gjester på sitt veldig stilrene og moderne kjøkken. Mon tro om det kjøttet smaker som kylling? Uansett…hans kjøkken, stue, kontor og resten av lokasjonene i serien bidrar til å gjøre seeren både nysgjerrig og livredd samtidig. Den vekker følelser av spenning og avsky, og vi mennesker elsker det. Seriens kulisser bidrar til å forsterke dette inntrykket, og hever Hannibals kvalitet enda noen hakk.

4: Mindhunter

Som Hannibal, så spiller Mindhunter på menneskets fascinasjon for det dystre. Serien er selvsagt mer melodramatisk enn hvordan virkeligheten var for FBI på 70-tallet, men mye av det som fortelles er basert på virkelige hendelser. Skaperne bak Mindhunter er flinke til å gjøre serien tidsriktig. På måten Tench og Ford må reise rundt og snakke med politifolk, hvordan de er kledd, hvordan de reiser og så videre. Fengslene og lokasjonene de besøker mens de etterforsker er dunkle og melankolske – som igjen sementerer seriens mørke historie. Hele atmosfæren rundt, forsterket av kulisser og kostymer, bidro sterkt til at The Grim Reaper så hele serien i løpet av en kveld.

5: Mad Men

1960-tallets reklamemenn, og den mannsdominerte businesskulturen som eksisterte. Skaperne har helt tydelig gjort seg flid med å at kontorlandskapene, klærne og bilene er tidsriktige. I tillegg til en velskrevet historie, så bidrar seriens kulisser til at man blir transportert tilbake til 60-tallets USA og får oppleve både de gode og dårlige sidene ved tidsperioden. Man får nærmest umiddelbart følelsen av å sitte på kontoret til Don Draper i en tåke av whisky og Lucky Strikes.

Til slutt…

Husk at denne lille listen er helt subjektiv, og er tatt utgangspunkt i serier The Grim Reaper selv liker godt. Det finnes flere andre serier der ute som har gjort nettopp det samme. Legg gjerne igjen en kommentar hvis det er en eller flere TV-serier du vil fremheve som er gode på dette temaet.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*