Topp 5 – Dukker

Foto: CJ fra Pixabay

Dukker har ofte hatt en fremtredende rolle i skrekkfilm-sjangeren. Noen har også fått sin egen franchise av filmer. Kanskje det er noe med de livløse, glassaktige øynene eller de menneskelignende trekkene som skaper en form for uhygge i oss. The Grim Reaper presenterer en topp 5 liste over noen av de mest kjente dukkene i filmhistorien innen horror.

1: Annabelle

Annabelle har sitt utspring i franchisen The Conjuring, som har filmatisert saker fra virkeligheten basert på de paranormale etterforskningene til Ed og Lorraine Warren. I 1968 hevdet to romkamerater, sykepleierstudentene Donna og Angie, at deres Raggedy Ann-dukke var besatt av en ung pike kalt Annabelle Higgins. Warren-paret tok med seg dukken, og fortalte jentene at den var besatt av den demonisk tilstedeværelse. Dukken ble plassert i et glass-skap i Warrens bolig, med en beskjed om å aldri åpne skapet. Dukken har fått tre filmer  – Annabelle (2014), Annabelle 2: Creation (2017) og Annabelle Comes Home (2019).

2: Jigsaw

De fleste kjenner nok til Saw-franchisen, hvor seriemorder John Kramer (spilt av Tobin Bell) terroriserte sine ofre med fryktelige prøvelser. Kramers ofre fikk et ublidt møte med dukken før sin prøvelse, ofte med dødelig utfall. Kramer var en fryktet seriermorder gjennom hele Saw-franchisen, men stort sett var dukken Jigsaw hans ansikt utad. Det er laget ni filmer av Saw, inkludert den siste kalt Jigsaw (2017).

3: Chucky

Chucky – dukken fra Child’s Play (1988), en franchise som til nå har skapt syv filmer. Morderen Charles Lee Ray (spilt av Brad Dourif) blir dødelig skutt av politimannen Mike Norris. På sitt dødsleie overfører Ray sin sjel til dukken Chucky basert på en teknikk han hadde lært av en voodoo-prest. Ray sverger hevn på Norris, før han dør når han blir truffet av et lynnedslag. Men Charles Lee Ray hevngjerrige sjel lever videre i Chucky. En dukke som har sin rettmessige plass blant andre skrekk-ikoner som Jason Voorhees, Freddy Krueger og Michael Myers.

4: Poltergeist

Dukken fikk kanskje bare noen få minutter på skjermen, men bidro nok til å gi flere barn på 80-tallet mareritt og en frykt for klovner. Robbie Freeling, sønnen til Steve og Diane Freeling, er allerede redd for klovnen og forsøker fånyttes å dekke den til med et teppe så han kan få sove. Det skaper en grobunn for mareritt, når klovnedukken begynner å flytte seg rundt i rommet på egenhånd. Dukken figurerer i den første Poltergeist-filmen som kom ut i 1982, men til nå har franchisen skapt fire filmer.

5: Brahms

2016 kom filmen The Boy. Den amerikanske barnepiken Greta Evans ankommer en britisk familie, forventningsfull til sin nye jobb. Hun blir overrasket når hun oppdager Brahms, “gutten” hun skal ta hånd om, som viser seg å være en dukke av en gutt i full størrelse. Familien gir Greta strenge regler for hvordan hun skal passe på Brahms. Etter at hun går bort fra reglementet hun har fått, begynner mystiske ting å skje. Mystiske ting som får henne til å tro at gutten er levende.

 

Er det andre dukker i film som har skremt deg? Fortell din historie i kommentarfeltet.

 

1 Comment

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*