Topp 5 – Found Footage vol. 2

Free-Photos / Pixabay

Found footage er en subsjanger, primært brukt i skrekkfilmer. Den tradisjonelle historien er en gruppe mennesker skal etterforske noe ukjent (Blair Witch, Area 51, hjemsøkte bygninger osv.), folka forsvinner på mystisk vis og det eneste man finner etter dem er videomaterialet de har filmet med et (som oftest) håndholdt kamera.

Det er flere grunner til at filmer i denne sjangeren er populære, men det er 2 punkter som skiller seg spesielt ut.

  1. Kostnader: En found footage-film krever lite effekter, lite utstyr og som regel en liten gruppe skuespillere. Dette gjør det veldig lukrativt for film-studioene. Som nevnt i forrige innlegg i bloggen, så hadde The Blair Witch Project en vanvittig profitt. Det kostet filmskaperne cirka 480 000 kroner å produsere filmen, mens den tjente inn 1,9 millarder (!!) kroner.
  2. Opplevelsen: Dette er heftig debattert. En del vil hevde at det ikke er skummelt å se et håndholdt kamera riste hele tiden, som skaper både dårlig lyd og bilde. Andre (The Grim Reaper inkludert) føler dette gjør filmen ekstra uhyggelig ved at man får se hva som skjer gjennom øynene til rollefigurene. På sett og vis førsteperson, fremfor tredjeperson som vi er vant til.

Her følger The Grim Reapers topp 5 liste volum 2 over anbefalte found footage-filmer.

1: [REC]

[Rec] er en spansk skrekkfilm fra 2007. Den følger en TV-reporter og hennes kameramann som skal være med nødetatene i Barcelona en natt. Når de må rykke ut til en adresse, finner ut at de er innelåst i en bygning med noe grusomt og uforklarlig. [Rec] er skrevet av Jaume Balaguerò og Luiso Berdejo, og regissert av nevnte Balaguerò og Paco Plaza. På rollelisten finner vi blant andre Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge-Yamam Serrano og Pablo Rosso. Det er også laget en nyinnspilling i Hollywood, kalt Quarantine – en helt OK nyinnspilling av [Rec], men den kan ikke måle seg med den spanske originalen. Her er det linket til Wikipedia-siden til franchisen, som gir en enklere oversikt over alle filmene.

2: Trolljegeren

Trolljegeren fra 2010 er såpass god at det ble plass til et norsk innslag på denne topp 10 lista også. Skrevet og regissert av Andrè Øverdal og rollelista består av blant andre Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Merck og Tomas Alf Larsen. Det ligger litt i tittelen hva filmen handler om. Trolljegeren forteller om en gruppe studenter som undersøker noen mistenkelige bjørnedrap. De begynner å skygge en mystisk jeger hvor de etter hvert lærer at han er en trolljeger. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til Otto Jespersen i en seriøs rolle – det er jo liksom humor han er best i. Så feil kan man ta, Jespersen spiller meget godt som trolljegeren Hans.  Jeg satte ekstra pris på Trolljegeren som film, da undertegnede er veldig glad i myter, legender og eventyr om tusser og troll de de dype norske skoger – her er det et uutforsket marked det kan lages drøssevis av filmer om.

3: The Tunnel

The Tunnel er en australsk found footage skrekkfilm fra 2011. Regissert av Carlo Ledesma, skrevet av Enzo Tedeschi og Julian Harvey. På rollelista finner vi blant andre Bel Delià, Andy Rodoreda, Steve Davis og Luke Arnold. Sydney er rammet av tørke, og regjeringen bestemmer seg for å resirkulere millioner av liter med vann fanget i nedlagte togtunneler  Plutselig snur den australske regjeringen uten å gi en fullverdig forklaring – det går rykter om at hjemløse mennesker  har forsvunnet  mens de brukte tunnelene for å få tak over hodet.  Natasha tar med seg sitt team – Peter (produsent), Steven (kameramann) og Tangles (lydmann) ned i tunnelene for å etterforske. The Tunnel er en intens og uhyggelig found footage skrekkfilm.

4: Apollo 18

Apollo 18 er en science fiction, found footage, skrekkfilm fra 2011. Skrevet av Brian Miller og regissert av Gonzalo Lopez-Gallego. Videomateriale flere tiår gammelt, fra NASAs forlatte Apollo 18-prosjekt, som forteller hvorfor USA ikke ville reise mer til månen. Videoen er fra 70-tallet og forteller nåtidens NASA hva slags hemmelig oppdrag astronautene Nathan Walker, Ben Anderson og John Grey hadde. Mens de samler steinprøver, finner de plutselig fotspor….så liket av en russisk kosmonaut. Det er noe som ikke helt stemmer, og de er milevis unna jorda. Apollo 18 er en uhyggelig sci fi skrekkfilm, i tillegg til å få skrekken “up close” ved å benytte seg av found footage, så kjenner man fort ganske godt på isolasjonen de tre opplever.

5: V/H/S

V/H/S er en found footage film fra 2012, med to oppfølgere som kom ut i 2013 og 2014. Skrevet blant annet av Brad Miska, Simon Barrett og David Bruckner, og regissert av nevnte Bruckner, Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett med flere. Filmen viser en gruppe utskudd som har fått i oppgave å bryte seg inn i et forlatt hus for å hente ut en spesifikk VHS-kassett, men finner litt mer enn de hadde regnet med. V/H/S er en antologisk type film, som inneholder flere uhyggelige snutter av found footage. Hvis man liker korte, skumle klipp, så er V/H/S definitivt en film for deg.

Denne listen inneholder en håndfull av The Grim Reapers favoritter innen found footage filmer. Hold utkikk etter flere utgaver av denne topp 5 listen. Hvilken er din favoritt? Legg gjerne igjen et svar i kommentarfeltet.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*