Topp 5 – Found Footage

Free-Photos / Pixabay

Found footage er en subsjanger, primært brukt i skrekkfilmer. Den tradisjonelle historien er en gruppe mennesker skal etterforske noe ukjent (Blair Witch, Area 51, hjemsøkte bygninger osv.), folka forsvinner på mystisk vis og det eneste man finner etter dem er videomaterialet de har filmet med et (som oftest) håndholdt kamera.

Det er flere grunner til at filmer i denne sjangeren er populære, men det er 2 punkter som skiller seg spesielt ut.

  1. Kostnader: En found footage-film krever lite effekter, lite utstyr og som regel en liten gruppe skuespillere. Dette gjør det veldig lukrativt for film-studioene. Som nevnt i forrige innlegg i bloggen, så hadde The Blair Witch Project en vanvittig profitt. Det kostet filmskaperne cirka 480 000 kroner å produsere filmen, mens den tjente inn 1,9 millarder (!!) kroner.
  2. Opplevelsen: Dette er heftig debattert. En del vil hevde at det ikke er skummelt å se et håndholdt kamera riste hele tiden, som skaper både dårlig lyd og bilde. Andre (The Grim Reaper inkludert) føler dette gjør filmen ekstra uhyggelig ved at man får se hva som skjer gjennom øynene til rollefigurene. På sett og vis førsteperson, fremfor tredjeperson som vi er vant til.

Her følger The Grim Reapers topp 5 liste over anbefalte found footage-filmer.

1: Paranormal Activity

Paranormal Activity skremte vannet av meg, samtidig som jeg liker filmer som klarer å få mye effekt ut av veldig lite. Skrevet og regissert av Oren Peli, med Katie Featherston og Micah Sloat i hovedrollene. I stedet for å linke til IMDb her, så er Wikipedia benyttet for en enklere oversikt over hele franchisen.

2: The Blair Witch Project

Den første filmen om skogen rundt Burkittsville, Maryland. Filmen i seg selv er fortsatt uhyggelig å se, selv om jeg har sett den mange ganger. Skrevet og regissert av Daniel Myrick og Eduardo Sanchez, og har Heather Donahue, Joshua Leonard og Michael C. Williams i hovedrollene. Denne er skummel – frykten av å være fanget i villmarka med onde krefter er til å ta og føle på. Dessverre er ikke oppfølgerne av samme kaliber (Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000) og Blair Witch (2016)).

3: Grave Encounters

For deres reality-program om gjenferd låser crewet seg inn i et forlatt mentalsykehus som sies å være hjemsøkt, deres oppdrag er å bevise det. Filmen er skrevet av The Vicious Brothers og Stuart Ortiz. De har også regien, sammen med Colin Minihan. Grave Encounters var en film jeg så uten å ha noen forventninger på forhånd, og den viste seg å være virkelig creepy. Det samme gjelder for øvrig også oppfølgeren, Grave Encounters 2.

4: Cloverfield

Cloverfield følger en gruppe unge mennesker gjennom perspektivet fra et håndholdt kamera. Mens et massivt monster raserer New York, må Rob og vennene hans navigere seg fra Manhattan til Brooklyn for å redde venninnen Beth. Filmen er skrevet av Drew Goddard, regien ved Matt Reeves og i hovedrollene finner vi Lizzy Caplan,  Jessica Lucas, T.J. Miller og Michael Stahl-David.  Cloverfield er nok filmen på lista med mest spesialeffekter, men det er ikke overdrevet, som gjør at dette er en perle av en film.

5: Cannibal Holocaust

Jeg synes ikke denne lista vil være komplett uten å inkludere subsjangerens første film – Cannibal Holocaust. Fire amerikanere begir seg inn i jungelen til Amazonas for å lage en dokumentar om regnskogens isolerte og ukjente stammefolk. Etter to måneder uten en lyd, bestemmer professor Harold Monroe og et redningsteam ledet av den erfarne guiden Chaco Losojos for å reise inn i det grønne infernoet, alt de finner er hva de fanget på fim.  Monroe akter å ta med seg filmen tilbake til New York for å undersøke det nærmere, men først må de komme seg ut av jungelen og forbi Yanomamos-stammen. Cannibal Holocaust er en beryktet film – i tillegg til å være den første found footage-filmen – så har filmen, for øvrig regissert av Ruggero Deodato, ganske mange ekstreme, voldelige og grusomme scener som involverer både mennesker og dyr. I Norge var filmen forbudt frem til 2005.

Denne listen inneholder en håndfull av The Grim Reapers favoritter innen found footage filmer. Hold utkikk etter flere utgaver av denne topp 5 listen. Hvilken er din favoritt? Legg gjerne igjen et svar i kommentarfeltet.

1 Comment

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*