Topp 5 – Rasisme

Foto: WikiImages fra Pixabay

Da jeg startet denne bloggen, så var et mantra jeg hadde at jeg skulle være fullstendig politisk nøytral. Intet slikt budskap skulle prege The Grim Reaper, uansett ståsted. Men hendelsene de siste dagene har preget meg litt – mordet på George Floyd i Minneapolis har skapt opprør i USA og rystet en hel verden. Nå skal ikke jeg påstå at jeg vet hvordan afrikansk-amerikanernes kamp fortoner seg, men det er viktig for meg å vise at de har min fulle støtte. Dette er egentlig ikke et politisk innlegg, men en liten topp 5 liste over filmer som tar for seg temaet rasisme som forhåpentligvis får en til å tenke litt selv.

Før vi kommer til listen, så vil jeg anbefale at man tar en titt på videoen YouTuberen Markiplier postet nylig. Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, da han tar saken ganske på kornet. Rasisme burde ikke eksistere anno 2020!

Så til listen. Her er topp 5 filmer som tar for seg rasisme – filmer som både er gode og tankevekkende.

1: Selma (2014)

Selma tar for seg tiden da Martin Luther King Jr. kjempet for å sikre like rettigheter til å stemme for alle. Dette resulterte i en historisk marsj fra Selma til Montgomery i 1965. Med David Oyelowo, Carmen Ejogo og Oprah Winfrey i hovedrollene, regissert av Ava DuVernay.

2: American History X (1998)

American History X forteller en historie om en nynazist som til enhver pris forsøker å forhindre sin yngre bror fra å følge i hans fotspor. Med Edward Norton, Edward Furlong og Beverly D’Angelo i hovedrollene, regissert av Tony Kaye.

3: Mississippi Burning (1988)

To ganske forskjellige FBI-agenter blir sendt til en liten by i Mississippi for å etterforske forsvinningen av noen forkjempere for borgerrettigheter. Med Gene Hackman, Willem Dafoe og Frances McDormand i hovedrollene, regissert av Alan Parker.

4: The Great Debaters (2007)

The Great Debaters (eventuelt The Challenge) forteller den sanne historien om Melvin B. Tolson, en professor ved Wiley College i Texas. I 1935 inspirerte han studenter til å danne skolens første debatt-lag som gikk helt til finalen mot Harvard i det nasjonale debattmesterskapet. Med Denzel Washington, Forest Whitaker og Nate Parker i hovedrollene, regissert av Denzel Washington.

5: BlacKkKlansman (2018)

Basert på sanne hendelser, BlacKkKlansman tar for seg historien om hvordan en afrikansk-amerikansk og en jødisk politietterforsker i Colorado Springs klarte å infiltrere den lokale avdelingen av Ku Klux Klan. Med John David Washington, Adam Driver og Alec Baldwin i hovedrollene, regissert av Spike Lee.

Dette er 5 filmer om rasisme, som jeg både synes er gode og tankevekkende. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har andre filmer om dette temaet som burde sees.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*