Topp 5 – Seriemordere på film

Republica / Pixabay

Seriemordere er noe som fascinerer meg. Jeg forsøker å se både dokumentarer og biografiske spillefilmer om disse psykopatene. Det er psykologien i det hele som interesserer meg – deres oppvekst, utdannelse, hvor de er fra, hva de jobbet med, med mere. I dette innlegget så tenkte jeg å komme med et knippe anbefalinger vedrørende biografiske spillefilmer basert på seriemordere.

1: The Frozen Ground

The Frozen Ground er en thriller med Nicolas Cage og John Cusack fra 2013. Filmen dreier seg om politiets jakt på seriemorderen Robert Hansen. Hansen, kalt «Butcher Baker» (han drev et bakeri), herjet i og rundt Anchorage, Alaska fra 1971 til 1983. Han kidnappet, voldtok og drepte minst 17, mest sannsynlig mer enn 30, kvinner. Han holdt dem fanget og forgrep seg på dem, før han slapp dem løs i skogen, jaktet på dem med sin Ruger Mini-14, drepte og forlot dem i Alaskas dype skoger. Han ble arrestert i 1983 og dømt til 461 år i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Robert Hansen døde i 2014, av ukjente, helsemessige årsaker, 75 år gammel.

2: Zodiac

Et mesterverk av regissør David Fincher, med Jake Gyllenhaal og Mark Ruffalo i hovedrollene. Filmen kom ut i 2007. Som tittelen beskriver, så handler filmen om USAs kanskje mest berømte seriemorder, the Zodiac killer. Zodiac herjet i nordre California på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Fire menn og tre kvinner mellom 16 og 29 ble drept i Benicia, Vallejo, Lake Berryessa og San Francisco. Morderen fikk navnet Zodiac grunnet kryptiske brev han terget politiet med ved å sende dem til den lokale pressen. Myndighetene og private etterforskere har begge kommet med navngitte mistenkte, men på grunn av mangel på konkrete bevis, så har ingen tiltale blitt reist. I 2004, etter 35 år med etterforskning, ble saken avsluttet fordi politiet helt enkelt ikke hadde noe som helst av spor å etterforske. Filmen dreier seg mest om Robert Graysmith – en tidligere karikatur-tegner og en nåværende krimforfatter. Graysmith jobbet i avisen San Francisco Chronicle mens Zodiac var aktiv. Fra 1969 og i 13 år fremover var han nærmest fanatisk opptatt av saken, som blant annet kostet ham et ekteskap.

3: Capote

I 1959 får forfatteren Truman Capote høre om en myrdet familie i Kansas, og bestemmer seg for å skrive en bok om saken. Mens han gjør research for sin bok In Cold Blood, utvikler Capote et slags forhold til en av morderne, Perry Smith, som sitter fengslet i påvente av dødsstraff. Herbert Clutter og hans familie (kone Bonnie; tre døtre Eveanna, Beverly og Nancy; en sønn Kenyon) bodde i Kansas, og ble oppsøkt av to eks-kriminelle, Richard Eugene «Dick» Hickock og Perry Edward Smith. Da Hickock og Smith ranet Herbert Clutter (for cirka 50$, en kikkert og en radio), vekket de resten av familien. De to eldste døtrene, Eveanna og Beverly var ikke i huset den skjebnesvangre natten, men de 4 resterende familiemedlemmene ble skutt og drept. Hickock og Smith ble arrestert på nyttårsaften, 31.desember 1959. Etter fem år i fengsel, ble de hengt rett etter midnatt 14.april 1965. In Cold Blood er tidenes nest mest solgte faktabaserte krimbok, kun slått av Helter Skelter, om mordene begått av Charles Manson og hans medsammensvorne, skrevet av Vincent Bugliosi i 1974.

4: Monster

Monster kom ut i 2003, med Charlize Theron og Christina Ricci i hovedrollene. Monster handler om Aileen Wuornos som drepte sju menn i perioden 1989 – 1990 ved å skyte dem på kloss hold. Wuornos hevdet at alle sju hadde voldtatt eller forsøkt å voldta henne mens hun jobbet som prostituert, og hun derfor skjøt i selvforsvar. Hun ble ikke trodd på av retten, og ble dømt til døden for seks av de sju mordene. Hun ble henrettet ved en dødelig injeksjon på 9.oktober 2002. Aileen Carol Pittman (som er hennes egentlige navn) hadde en relativt tøff start på livet – hennes mor (Diane Wournos) var kun 14 år da hun giftet seg med Aileens far (Leo Dale Pittman). To år senere og to måneder før Aileen ble født, ble hennes foreldre skilt. Hun møtte aldri sin far – han ble fengslet, dømt for seksuelle overgrep mot barn, fikk diagnosen Schizofreni og til slutt hang seg selv i fengselet. Allerede som 11-åring hadde Aileen sex i bytte mot sigaretter, narkotika og mat. Hun hadde seksuell omgang med sin egen bror (Keith, født 1955 – et år eldre enn Aileen), og hennes alkoholiserte bestefar forgrep seg på henne og slo henne jevnlig. Hun ble gravid etter en voldtekt av en kamerat av bestefaren, og fødte en sønn i en alder av 15 år. Barnet ble adoptert bort, bestefaren kastet henne ut og Aileen livnærte seg på gata som prostituert.

5: Snowtown

Snowtown kom ut i 2011, med blant annet Lucas Pittaway og Bob Adriaens i hovedrollene. Filmen handler om en rekke mord begått i sør-Australia, området rundt Adelaide. John Bunting, Robert Wagner og James Vlassakis torturerte og tok livet av 12 personer. Alle tre ble arrestert og dømt til flere livstidsdommer. En fjerdemann, Mark Haydon, fikk 25 år for å bidra til å dumpe likene. Mordene ble begått fordi Bunting, Wagner og Vlassakis var overbevist om at ofrene var pedofile og/eller homofile og ble sett på som svake av de tre.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*