Topp 5 – Stalkere

Foto: Jake Heckey fra Pixabay

Å være kjendis kan se ut som å ha muligheten til å leve drømmelivet. I flere aspekter så er det nok også slik, med glamourlivsstilen og ikke minst en økonomisk uavhengighet. Men det er også en krevende livsstil å leve i rampelyset – mens de fleste fans er vanlige, ordinære mennesker som liker sangen eller filmen man har medvirket i, så er det noen få som trår ganske kraftig over grensen. Her er en liten liste over de mest ekstreme “stalkere” av berømte personer.

1: Rebecca Schaeffer

Rebecca Schaeffer var en amerikansk modell og skuespiller. Hun begynte sin karriere som modell i tenårene, men er kanskje mest kjent for å spille rollen som Patricia “Patti” Russell i situasjonskomedien My Sister Sam som gikk på CBS fra 1986 til 1988, hun medvirket også i flere filmer. Robert John Bardo, som var besatt av henne, hadde forfulgt henne i over tre år. Bardo hadde blitt rasende etter hun hadde spilt inn en sexscene i Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills i 1989. Han hyret en privatdetektiv for å finne Schaeffers adresse. Han møtte opp ved hennes hjem for å fortelle henne at hun, i hans øyne, hadde mistet uskylden og blitt en “Hollywood hore”. Rebecca avviste ham, og Bardo forlot åstedet. Han spiste frokost ved en nærliggende kafè før han returnerte til hennes hjem, denne gang med en brun papirpose. Når Schaeffer på nytt åpnet døren, tok Bardo ut en pistol fra posen og skjøt henne i brystet. Schaeffer døde av skadene, 21 år gammel. I 1991 ble Bardo dømt til livstid i fengsel uten muligheter for å bli prøveløslatt.

2: Madonna

Madonna er nok et kjent navn for de fleste – en amerikansk sanger som også har medvirket i et knippe filmer. Hun kalles ofte “The Queen of Pop” etter å ha vært nesten 40 år i bransjen. Hun har solgt over 300 millioner album og spilt i 22 filmer. Robert Dewey Hoskins var overbevist om at Madonna skulle være gift med han, og forfulgte henne så voldsomt at Madonna uttalte under den påfølgende rettssaken at hun hadde mareritt om den hjemløse Hoskins etter å ha sett ham nær sin eiendom i 1995. Hoskins hadde uttalt at hvis han ikke kunne ha henne, så skulle ingen ha henne, og truet med å kutte strupen hennes fra øre til øre. Han ble observert av hennes livvakter mens han klatret over gjerdet til huset hennes og hoppet i svømmebassenget. Madonna var ikke hjemme, Hoskins ble skutt av livvaktene og dømt til 10 års fengsel for innbruddet. Etter han ble løslatt, var Hoskins innom flere psykiatriske sykehus og ble i 2012 arrestert på nytt og sendt til Metropolitan State Hospital i Los Angeles.

3: Björk

Björk Gudmundsdottir er en islandsk artist og låtskriver. Hun gikk sitt gjennombrudd med gruppen The Sugarcubes, men ble en soloartist etter gruppen ble oppløst i 1992. Björk har solgt over fem millioner album, hvorav det seneste – Utopia – ble sluppet i 2017. Hun har også medvirket i noen filmer, blant annet Dancer in the Dark av danske Lars von Trier. Ricardo Lopez, en uruguayansk-amerikansk mann, er kjent som “The Bjork Stalker”. Han begynte sin besettelse av sangeren i 1993, og ble rasende da hun innledet et forhold med artisten Goldie. I løpet av de neste ni månedene lagde han en videodagbok om Björk fra sin leilighet i Hollywood, Florida. Han kalte henne sin “muse”, og har fortalt at hans kjærlighet til henne ga ham en euforisk følelse, og skrev utallige kjærlighetsbrev til henne. Lopez fantaserte om å bygge en tidsmaskin for å kunne reise tilbake i tid og bli en barndomsvenn av Björk. I sin dagbok skrev han at han ikke ville ha sex med henne, fordi han elsket henne. Den 12.september 1996 sendte han en bombe ladet med svovelsyre til Björks bolig i London, før han satte en pistol i munnen og begikk selvmord. Lopez filmet sitt eget selvmord, og Björks låt “I Remember You” kunne bli hørt i bakgrunnen.

4: Theresa Saldana

Therese Saldana var en skuespiller, forfatter og aktivist. Hun er nok mest kjent for sin rolle som Rachel Scali, kona til politimester Tony Scali, i tv-serien The Commish, en rolle hun fikk en Golden Globe for beste kvinnelige birolle for i 1994. Saldana har også spilt Lenora LaMotta, kona til Joe Pescis karakter i filmen Raging Bull og som en Beatles-fan i I Wanna Hold Your Hand av Robert Zemeckis fra 1978. Hun ble også kjent for å sette søkelyset på det kriminelle aspektet ved å bli forfulgt, eller “stalket”, ettersom hun hadde overlevd dette selv. I 1980 ble Arthur Richard Jackson fra Aberdeen, Skottland besatt av den amerikanske skuespilleren etter å ha sett henne i filmer som nevnte Raging Bull. Han reiste til USA og fikk en privatdetektiv til å finne Saldanas mors telefonnummer. Jackson ringte moren og utga seg for å være en som ville snakke med Theresa vedrørende en ny filmrolle. Moren oppga datterens adresse, og Arthur ventet utenfor boligen hennes. Da han fikk øye på henne forlate boligen sin, angrep han i fullt dagslys og knivstakk henne ti ganger. Angrepet var så voldsomt at en av lungene hennes ble punktert og knivbladet ble bøyd. Saldana overlevde angrepet, men måtte tilbringe fire måneder på sykehus. Etter hun ble skrevet ut, grunnla hun organisasjonen Victims for Victims. Arthur Jackson satt 14 år i fengsel før han ble utlevert til Skottland hvor han ble tiltalt for å ha drept en taxisjåfør i London som forsøkte å stoppe et bankran. Jackson ble funnet ikke skyldig grunnet at han ikke var tilregnelig, men ble sendt til et psykiatrisk sykehus hvor han ble værende frem til han døde av hjertesvikt i 2004. Jacksons metode for å “stalke” Saldana inspirerte Robert John Bardo og hans forfølgelse av Rebecca Schaeffer.

5: John Lennon

Den britiske låtskriveren, gitaristen og vokalisten John Lennon var en av de grunnleggende medlemmene til den verdenskjente gruppen The Beatles, et av verdens mest suksessrike band. Han ble født i Liverpool i 1940, giftet seg med Yoko Ono, og levde sine siste dager i New York. I tillegg til The Beatles utga han også en rekke soloalbum og utforsket avantgardistisk musikk med Ono. Mark David Chapman ble beryktet da han den 8.desember 1980 avfyrte fem skudd, hvorav fire traff og drepte Lennon. Chapman var en fan av The Beatles, men var også dypt religiøs. Han ble rasende etter Lennons uttalelse om at The Beatles var større enn Jesus. Chapman ble bare mer forbannet ved Lennons oppfordring til fred og kjærlighet, og drømmer om et liv uten eiendeler – i følge ham var det veldig lett for Lennon å si som var styrtrik. I tillegg til å være besatt av Lennon, var Chapman besatt av J.D. Salingers roman Catcher in the Rye, og ønsket å leve sitt liv som romanens hovedkarakter Holden Caulfield. Han planla å bruke boken som sitt manifest, og hadde også Paul McCartney, Ronald Reagan og Johnny Carson på sin “drapsliste”. Mark David Chapman ble dømt til 25 år til livstid i fengsel, og sitter for øyeblikket i Wende Correctional Facility i Alden, New York etter å ha fått avslag på en rekke søknader om prøveløslatelse.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*