Topp 5 – Tapte skatter

Foto: Baptiste Heschung fra Pixabay

Krig har alltid skapt kaos, og muligheter for rikdom for den rette personen. Andre verdenskrig var en verdensomfattende konflikt som bekreftet den muligheten, hvor utallige skatter, kunstneriske verker og andre gjenstander av stor verdi ble enten ødelagt eller stjålet fra Europa eller Asia.

Nazistene ransaket museum, private hjem og kongelige palasser, blant annet for å hjelpe Adolf Hitler bygge sitt “Führermuseum”. Ved krigens slutt, fortellinger om virkelige og imaginære tapte skatter ble fortalt, blant annet om store gullverdier bygget opp av nazistene.

Noen tapte skatter er mer troverdige enn andre, her er fem av skattene som kan være tapt for alltid.

1: Yamashitas Gull

Foto: 本間金資(日本映画社) / Kinsuke Honma, Public domain, via Wikimedia Commons

Yamashita Tomoyuki var en general i den japanske hæren, som forsvarte Japans okkupasjon av Filippinene i 1944 og ’45. Han skal ha utført ordre fra Japans keiser Hirohito for å skjule gull i filippinske tunneler, dekket med miner, dødelig gass og lignende. Planen var å bruke gullet til å bygge opp Japan etter krigens slutt. Siden krigen har det vært mange som har hevdet å vite hvor gullet har havnet. En filippinsk låsesmed og skattejeger ved navn Rogelio Roxas hevdet at han hadde oppdaget gullet på 70-tallet, og at den tidligere filippinske diktatoren Ferdinand Marcos sendte banditter for å stjele det fra ham. Roxas hevdet å ha blitt frastjålet en gullstatue av Buddha og andre verdifulle gjenstander som skulle stamme fra skatten Tomoyuki hadde skjult på Filippinene. Han hadde funnet skatten via et kart gitt til ham av en mann hvis far hadde tjenestegjort i den japanske hæren. I en rettssak i Honolulu, Hawaii beordret en jury Marcos å betale Roxas 22 milliarder amerikanske dollar, eller nær 184 milliarder norske kroner.

Legenden har sørget for at flere skattejegere fortsatt leter etter skatten den dag i dag.

2: Rommels Gull

Foto: Narodowe Archiwum Cyfrowe, Public domain, via Wikimedia Commons

En av de kanskje mest mytiske av skattene fra andre verdenskrig er gullet nazistene skal ha stjålet. I 1943, i tyske arbeidsleirer i Tunisia stjal nazistene sølv, juveler og andre verdifulle gjenstander fra de jødiske fangene – så mye som 2500 jøder omkom i disse leirene. Bare på øya Djerba stjal de hele 43 kilo gull fra den lokale, jødiske befolkningen. Gullet er ofte, og feilaktig, kjent som Rommels gull, etter Erwin Rommel – en general kjent for sin taktiske sans i ørkenen, som ga han tilnavnet “Ørkenreven”. Adolf Hitler hadde laget allianser i den arabiske regionen, araberne så på Hitler som en måte å knuse de gamle kolonimaktene Frankrike og Storbritannia og fjerne de jødiske flyktningene fra Palestina. Men det var ingen sterk allianse, Hitler var på ingen måte glad i araberne og nektet blant annet å ta stormuftien av Jerusalem Haj Amin al-Husseini i hånden eller drikke kaffe med ham ved stormuftiens besøk i Berlin. Bak Rommels frontlinjer i Afrika ble en spesiell enhet skapt for å utvide jødeutryddelsen til Afrika – ledet av Obersturmbannführer Walther Rauff, som allerede var ansvarlig for store deler av Holocaust i øst-Europa og Sovjetunionen. Det var Rauffs menn som ransaket og stjal fra jødene i Tunisia, selv om skatten ofte er kjent som Rommels gull. De skipet skattene til Korsika, en øy mellom Frankrike og Italia, men skipet skal ha sunket på vei fra Korsika til Tyskland.

Både reelle og fiktive skattejegere har søkt etter gullet, og det har skapt historier som “On Her Majesty’s Secret Service” av Ian Fleming hvor to dykkere søkte etter gullet.

3: Rafaels “Portrett av en ung mann”

Foto: Raphael, Public domain, via Wikimedia Commons

Nazistene stjal utallige malerier og kunstverk i løpet av andre verdenskrig, men det kanskje mest historisk viktige maleriet de stjal var “Portrett av en ung mann” av den italienske renessanse-kunsteren Rafael. Rafael malte dette verket cirka 1513 – 1514, og ble stjålet fra Princes Czartoryski Museum i Krakow, Polen i 1939. Det ble først sendt til nazisten Hans Frank – Frank var guvernør for den delen av det okkuperte Polen som ikke var innlemmet i det tyske riket, i det som ble kalt Generalguvernementet. I løpet av krigen ble maleriet fraktet til Berlin, Dresden og Linz, før det returnerte til Krakow hvor Frank hang det i Wawel slott hvor også “Damen med hermelinen” av Leonardo Da Vinci og “Landskap med den barmhjertige samaritan” av Rembrandt var utstilt. Hans Frank ble arrestert av amerikanske styrker nær hjemstedet i Bayern den 4.mai, 1945. I tillegg til hans 42 bind store dagbok, ble “Damen med hermelinen” funnet, som han hadde tatt med seg fra slottet i Krakow. “Landskap med den barmhjertige samaritan” ble funnet i selve slottet, men Rafaels “Portrett av en ung mann” hadde forsvunnet, sammen med 800 andre verdifulle gjenstander. 76 år senere er maleriet fortsatt savnet, men er anslått å ha en verdi på over 100 millioner amerikanske dollar, eller nesten 835 millioner norske kroner.

4: S. S. Minden

S.S Porta, S.S. Mindens søsterskip av samme type. Foto: Nikolaus Stürzl, Public domain, via Wikimedia Commons

S. S. Minden var et tysk lasteskip som i 1939 ble senket av sin egen kaptein. Minden var på vei fra Rio de Janeiro, angivelig fullastet med verdifulle skatter – deriblant fire tonn gull fra Banco Germanico, en avdeling av Dresdner Bank. 24. september 1939 befant skipet seg mellom Island og Færøyene hvor de ble oppdaget av to britiske kryssere (HMS Calypso og HMS Dunedin). Mindens kaptein hadde ordre om å senke skipet for å unngå at noen andre ville finne dets dyrebare last. I april 2017 ble det norske skipet Seabed Constructor eskortert til havn av den islandske kystvakten etter de fikk mistanke om at skipet var delaktig i ulovlig forskning, skipet opererte i området hvor Minden skal ha sunket. Seabed Constructor var leaset av det britiske firmaet Advanced Marine Services. Mannskapet var unnvikende i sin forklaring om hva de lette etter. I løpet av sommeren sendte britene en formell søknad til det islandske miljødepartementet om tillatelse, hvor de ville søke etter en safe fylt med gullbarrer i skroget til det tyske skipet, tillatelse ble gitt i oktober samme år. Farvannet rundt Island har utallige skipsvrak fra andre verdenskrig, blant andre Minden.

Det første søket ble avbrutt grunnet dårlig vær, men søket ble gjenopptatt og den eneste lasten som hittil er funnet fra S. S. Minden var industriell harpiks, og det foreligger ingen dokumentasjon om at skipet fraktet gull.

5: Rommet av Rav

Kremlin.ru, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Ofte kalt verdens åttende under, rommet av rav symboliserte engang fred – ble stjålet av nazistene, og forsvant senere for godt. Rommet inneholdt gulv til vegg paneler dekorert med rav, edelstener og gull som til sammen dekket nesten 55 meter. Panelene var en gave fra kong Fredrik Vilhelm den første av Preussen til den russiske keiseren Peter den store i 1716 for å markere Preussens og Russlands allianse mot Sverige. I 1941 startet Hitler invasjonen av Sovjetunionen, under kodenavn Operasjon Barbarossa, en invasjon som skulle kreve minst 30 millioner menneskeliv, eller minst 75% av alle dødsofre i den europeiske delen av andre verdenskrig. Ved denne tiden befant panelene seg i et kammer i Katarinapalasset i Pusjkin nær St. Petersburg. Nazistene følte dette var tysk kunst som rettmessig tilhørte dem, og skipet panelene til et slott i Königsberg (nå Kaliningrad). I 1944 ble byen ettertrykkelig bombet av de allierte, som ødela etter all sannsynlighet slottet og panelene.

Men det har ikke stoppet skattejegere fra å forsøke å finne de tapte panelene.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*