Virkelighet overgår fantasien

PublicDomainPictures / Pixabay
(HER VIL DET KOMME SPOILERS VEDRØRENDE PSYCHO, NATTSVERMEREN, THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE)

Jeg vil nok kalle meg over gjennomsnittet fascinert av seriemordere. Ikke fordi jeg har lyst til å etterligne deres gjerninger, men fordi psykologien og annet som gjør dem hva de er, interesserer meg. Samtidig så har jeg nok et inntrykk av at allmuen til en viss grad deler min fascinasjon ? mennesker har en ubevisst dragning mot det bisarre. F.eks. så får de mer underlige nyhetsoppslagene mer oppmerksomhet. Det mest klare tegnet dog, har til og med fått sitt eget uttrykk; «glanekø», hvor de fleste av oss har en trang til å kjøre sakte forbi en ulykke i håp om å få et glimt av hva som har skjedd. Som sagt, de færreste av oss vil gjøre noe mer enn å lese om det eller få et lite glimt inn i underverdenen, men jeg er overbevist om at fascinasjonen ligger der hos oss alle ? i varierende grad.

Noen ganger skjer det ubevisst også, spesielt hvis man er glad i skrekkfilmer. Det finnes en god bunke grøssere der ute som er basert på og/eller inspirert av virkelige hendelser eller personer. Den kanskje mest beryktede personen filmskapere har hentet inspirasjon fra er Ed Gein.

Gein (1906-1984), en notorisk morder og røver av graver, levde de første årene av sitt liv med sin bror, en alkoholisert far og en fanatisk religiøs mor som han hadde blitt totalt avhengig av og viet til. På grunn av hans mors fanatisme ble Gein hjernevasket av hennes forkynnelser om synd og menneskelige attraksjoner. Hans far gikk bort i 1940, hans bror i 1944 under mistenkelige omstendigheter, men da hans mor døde i 1945 tok galskapen virkelig over.

Ed begynte å grave opp lik fra den lokale kirkegården, plukke de kroppsdelene han ville, for så å returnere dem. Da dette ikke var godt nok, gikk han til det skrittet å drepe. Gein ble til slutt dømt for mordene på Bernice Worden og Mary Hogan, samt ni punkter av likskjending. Det skulle være i hans hjem, hans barndomshjem, hvor politiet virkelig skulle finne grusomhetene av hans galskap.

Gein hadde laget lamper og møbler av hud, boller av skallene, belter av brystvorter, en «drakt» av hud (med bryster og genitalia) så han selv kunne imitere en kvinne ? antageligvis sin mor –  og mye mer. I uthuset fant politiet liket av Bernice Worden, hengt opp og sløyet som en hjort. Ed Gein ble arrestert, dømt uskyldig på grunn av hans mentale helse og tvangsinnlagt på Central State Hospital for the Criminally insane hvor han tilbragte resten av sitt liv. I 1984 døde Gein av lungekreft, 77 år gammel.

Han har inspirert en rekke filmer, men det er tre stk med relativt kjente rollefigurer som stikker seg ut. Inspirasjonen sier seg litt selv, når man tenker på koblingen mellom Gein og disse tre karakterene.

  • Psycho – Alfred Hitchcocks mesterverk, basert på en bok av Robert Bloch. Den trenger nok ingen introduksjon, en av de mest berømte filmer gjennom tidene – i det minste en av de mest kjente scenene. Filmen skapte fire oppfølgere, en nyinnspilling og for øyeblikket en TV-serie i «Bates Motel». Historien handler om en ustabil mann som er i overkant knyttet til sin mor, også etter hennes død. Boken, skrevet av nevnte Bloch, ble publisert i 1959 mens forfatteren levde noen få mil fra Geins hjem i Wisconsin.
  • Silence Of The Lambs – De fleste husker nok best Hannibal Lecter fra denne filmen, glimrende fremført av Anthony Hopkins. Men rollefiguren Gein er basert på her, er Jame Gumb – også kjent som «Buffalo Bill». Gumb jaktet på kvinner for deres hud, for å kunne sy sin egen «kvinnedrakt» siden han hadde blitt nektet en kjønnsoperasjon hos sykehusene.
  • The Texas Chainsaw Massacre – Filmen som kanskje i størst grad er basert på Geins liv, er Tobe Hoopers mesterverk, The Texas Chainsaw Massacre. Noen studenter trenger hjelp i landlige Texas og kommer over et mystisk hus. Det de oppdager er møbler, skåler og lignende laget av menneskebein og hud. For ikke å glemme Leatherface, den iboende familiens lettere tilbakestående sønn, som både liker å flå sine ofres ansikter for å ha de på selv mens han sløyer sine ofre så hans familie skal ha mat på bordet?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*