Xenomorph

Foto: The Derelict Toa Quarax, Fandom

(NB! Denne artikkelen vil inneholde spoilere vedrørende Alien-franchisen, inkludert Prometheus)

De fleste kjenner nok til Alien – enten om man har sett filmene eller hørt om dem. Franchisen er bortimot like kjent for både filmnerder og allmuen som Star Wars og Ringenes Herre. Men hvor mye vet man egentlig om selve monsteret som forfulgte Ellen Ripley gjennom verdensrommet i årevis?

I stared into the sun. I stared into the creature’s eyes. And what did I see? Nothing. It has no eyes. Neither of us have now. I saw nothing. No devil. No ultimate evil. No ultimate anything. Just bland, indifferent destruction. No more demonic than an earthquake or a plague. There is no devil. There is no god.

Ann McKay, Aliens: Sacrifice

Skaperen

Hans Ruedi Giger (1940 – 2014), bedre kjent som H.R. Giger, er mannen som skapte og designet monsteret for Alien. Den sveitsiske kunsteren er kjent for sine motiver av mennesker og maskiner i biomekaniske samhandlinger. Giger ble kontaktet av Ridley Scott (regissør av den første filmen) etter produsent Dan O’Bannon hadde vist ham kunstnerens billedbok Necronomicon som ble publisert i 1977. Det var spesielt bildet Necronom IV som fikk Scott til å hyre ham for å lage design for filmen. I 1980 vant han en Oscar for beste visuelle effekter. Giger har, i tillegg til Alien, bidratt til og inspirert filmer som Dune, Poltergeist, Species og Doom.

Foto: H.R. Giger, Necronom IV. Ars Electronica, Flickr

Monsteret

Xenomorph (“zii-no-morf”) tar sitt navn fra den greske betegnelsen for “fremmed form” (xenos = fremmed, morphe = form). Et utenomjordisk vesen som lever i reder, går gjennom flere faser i livet og stammer antageligvis fra planeten G-435 eller Xenomorph Prime. Skapningen lever som en endoparasitt – hvilket betyr at den er avhengig av en annen vert for å formere seg. Den vil få forskjellige egenskaper basert på hvilken vert den utvikler seg i, men basert på den vi kjenner best – via mennesket, så blir den mellom to og tre meter høy og vil veie cirka 180 – 270 kilo. En kan se en liten forskjell på dette i Alien 3, hvor den utvikler seg i en hund eller en okse-lignende skapning (avhengig av hvilken versjon du ser. I filmen uttaler Ellen Ripley at hun ikke har sett en Alien som denne, at den oppfører seg og jakter annerledes.

Foto: Alien Ben800013, Fandom

Vesenet begynner sin livssyklus som et egg (også kjent som ovomorph), som åpner seg når det oppdager en potensiell vert i nærheten. Her beveger man seg inn i det andre stadiet i form av en araknid-lignende skapning (også kalt facehugger) som skyter fart ut fra egget og fester seg til vertens ansikt. Den planter en larve inne i verten, som vil fortære kroppen innvendig før den på voldsomt vis bryter seg ut av brystkassen (chestburster), som vil fort lete etter et trygt sted hvor den kan fullføre utviklingen til en fullvoksen Xenomorph.

Foto: Chestburster Lord_KOT, Fandom

Selv om det finnes utallige varianter av skapningen (som tidligere nevnt, avhenger det av verten), så har den noen fellestrekk. Et virveldyr-lignende skjelett, et beskyttende eksoskjelett, en lang og fleksibel hale, et avlangt hode og en munn fylt med tenner og en indre, sekundær, utvidbar munn. Det er den indre munnen skapningen benytter for å spise, inspirasjonen til dette er hentet fra våre tropiske hav og etterligner hvordan murenen jakter. I tillegg blør de en gul og etsende væske, sammenlignbart med syre. Dog om dette transporterer næringsstoffer rundt i kroppen som ordinært blod, er uklart. Vitenskapsoffiseren Ash på USCSS Nostromo fant ut at eksoskjelettet besto av “protein polysaccharides” som kan minne om kitin, et stoff som finnes blant annet i skallet på kreps.

Perfect organism. Its structural perfection is matched only by its hostility.

Ash, science officer, USCSS Nostromo

Xenomorpher lever i reder laget av en slags harpiks eller kvae de produserer, blandet med sitt eget spytt. De mest vanlige klassene er droner, krigere, pretorianere og dronninger. Dronningen, for øvrig minst dobbelt så stor og har overlegen hurtighet, styrke og intelligens sammenlignet med sitt avkom, kan skapes på flere måter – enten ved spesielle facehuggers, eller modnet fra pretorianere som igjen har modnet fra droner eller krigere. Gitt at enhver variant kan utvikles til en dronning, tyder det på at alle Xenomorpher er hunkjønn og formerer seg aseksuelt gjennom partenogenese – egg som utvikler seg til et embryo og nytt individ uten å være befruktet av spermceller, noe som også forekommer blant flere dyrearter her på jorden. Det er også spekulert i at de kan være hermafroditter, og kunne endre kjønn i løpet av sin livssyklus – som også er tilfellet blant enkelte fiske- og amfibiske arter på jorden.

Muligheten for å arve DNA fra sin vert, tyder på at det kan også være mulig den også arver genetisk materiale. Som gjør det sannsynlig at de enten har DNA eller kan konvertere det til hvordan den lagrer genetisk informasjon. Det tyder også på at utvekslingen er gjensidig, at skapningen endrer vertens DNA også, gitt at klonene til Ellen Ripley ble skapt for å få adgang til dronningens genetiske materiale.

De innehar en primat-lignende intelligens, men har veldig lett for å lære og benytte det til sin fordel. Som for eksempel å kutte strømmen eller operere en heis på planeten LV-426. På USM Auriga hvor de ble holdt fanget av forskere pekte de ut og drepte den svakeste i flokken, slik at blodet etset et hull de kunne komme seg gjennom. Forskerne utsatte dem for ekstrem kulde, mest sannsynlig nitrogen i gassform – mens forskerne undersøkte hullet i cellen deres, kom Xenomorphen seg inn i kontrollrommet og utløste gassen. Dette avhenger også av verten de først utvikler seg i. For eksempel da en Yautja (Predator, kommer en lignende artikkel om det senere) utviklet skapningen seg til en Predamorph eller Predalien, ville Yautjaens intelligens påvirket den. Følelser har den lite av, kun frykt når den blir utsatt for brann og smerte, hvilket den gir uttrykk for gjennom skrik når den blir angrepet.

Selskapet

Weyland-Yutani er selskapet som hele tiden opererer i skyggene for å sikre seg et eksemplar av Xenomorph til sin biovåpen-avdeling. Et britisk og japansk multinasjonalt konglomerat, grunnlagt i 2099 etter en fusjon av Weyland Corp. og Yutani Corporation.

 

Foto: Weyland-Yutani logo. Leigh Burne, Fandom

Selskapet produserer hovedsakelig teknologi – syntetiske androider og datasystemer. Men også farkoster for ytre rom og interplanetarisk shipping, som blant annet USCSS Nostromo som fraktet 20 millioner tonn malm tilbake til jorden, og planeten Fiorina 161 – en fangekoloni som produserte blybaserte beholdere for giftig avfall hvor nødfarkosten til USS Sulaco landet.

Weyland-Yutani er også på et vis en kolonimakt gjennom å drifte menneskelige kolonier på planeter utenfor vårt solsystem gjennom selskapet Extrasolar Colonization Administration. Som sendte kolonister ut til LV-426 for å gjøre planeten levelig for mennesker. De kom til en hovedsakelig død planet med intet innfødt liv, men med et vrak av et fremmed skip som selskapet ber dem om å utforske.

Sammen med marinesoldatene som lander på LV-426 for å undersøke hva som har skjedd, er Carter Burke med – en representant for Weyland-Yutani, som har kun et oppdrag – å hente monsteret tilbake til jorden for enhver pris.

When they first heard about this thing, it was crew expendable. The next time they sent in marines; they were expendable too. What makes you think they’re gonna care about a bunch of lifers who found God at the ass-end of space?

Lt. Ellen Ripley

I Prometheus, filmen som historiemessig foregår før Alien, har ikke Yutani kommet inn i bildet enda og forskerne som blir sendt til planeten LV-223 er hyret inn av Peter Weyland, lederen av Weyland Corp. En mann som vant Nobelprisen for å finne en kur for kreft i 2023, er 101 år gammel og har finansiert prosjektet som sendte USCSS Prometheus for å finne menneskets opprinnelse og i all hemmelighet en metode for å gjøre Weyland udødelig, eller forlenge livet hans.

Inspirasjon

Filmene, og ikke minst monsteret, har inspirert mange filmskapere til å lage science fiction horror. Blant dem finner man Galaxy of Terror fra 1981, Leviathan fra 1989, Jason X fra 2001, Sunshine fra 2007 og Life fra 2017 for å nevne noen. Ridley Scott har også bekreftet at det kommer en ny film i Alien-universet, men det finnes foreløpig lite informasjon om hva den vil inneholde.

Det er også skrevet mye om hvordan Alien, Blade Runner og Predator faktisk foregår i samme univers, men det blir et eget innlegg om det ved en senere anledning.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*