Zodiac del 3 av 3

Foto: Flickr, SFPD, Phantoms & Monsters

Zodiac var kallenavnet til en av de mest kjente seriemorderne noensinne. Han terroriserte den nordlige delen av California fra slutten av 1960-tallet til starten på 70-tallet. Navnet Zodiac ble skapt av morderen selv gjennom en rekke brev og postkort sendt til forskjellige medier i San Francisco. Brevene inneholdt kryptogram, som i følge ham selv, inneholdt hans identitet. 

Del 3 av 3. Del 1 kan du lese her. Del 2 kan du lese her.

(Jeg beklager på forhånd for bildene i denne artikkelen, litt begrenset hva som var tilgjengelig og gratis)

De mistenkte

Det har vært en rekke mistenkte i saken om Zodiac gjennom årenes løp. Politiet i San Francisco merket saken inaktiv i 2004 på bakgrunn av mengden åpne saker de hadde å jobbe med, samt begrensede ressurser. Dog ble saken reaktivert i mars 2007, og den er også fortsatt åpen i Napa County og Riverside. La oss ta en nærmere kikk på noen av de mistenkte…

Ross Sullivan ble interessant for politiet gjennom linken mellom Zodiac og Cheri Jo Bates i Riverside. Han arbeidet på biblioteket ved Riverside City College og var mistenkt av sine kolleger som hevdet at han forsvant i flere dager etter mordet på Bates. Sullivan lignet på tegninger av Zodiac og brukte militærstøvler med samme såler de hadde funnet avtrykk av på åstedet ved Lake Berryessa. Han var også ofte innlagt på sykehus, da han var bipolar og schizofren.

Lawrence Kaye (senere Lawrence Kane) ble identifisert av Kathleen Johns fra en fotokonfrontasjon. Johns hadde, som kjent, blitt kidnappet av Zodiac i 1970. Politimannen Don Fouke som antageligvis observerte Zodiac etter mordet på Paul Stine, fortalte at Kane lignet veldig på mannen han og kollegaen Eric Zelms så. Kane arbeidet også ved det samme hotellet i Nevada som Donna Lass, Zodiac var mistenkt for Lass’ forsvinnelse i 1970. Lawrence Kane hadde en impulskontrollforstyrrelse fra en hjerneskade han pådro seg etter en ulykke i 1962. Han ble også arrestert for voyeurisme og forfølgelse.

Richard Marshall ble av politiinformanter anklaget for å være Zodiac, de hevdet at han ofte hintet om å være en morder. Marshall bodde i Riverside i 1966 og i San Francisco i 1969, nær åstedene hvor Bates og Stine ble drept. Han var en stumfilmentusiast og hadde ofte filmvisninger – blant annet The Red Spectre (eventuelt Le Spectre Rouge eller The Red Phantom) av den spanske filmskaperen Segundo de Chomòn. The Red Phantom ble benyttet som signatur på et brev angivelig fra Zodiac i 1974. Etterforsker Ken Narlow uttalte at det er interessant å lese om Marshall, men at han, etter Narlows mening, ikke var noen god mistenkt.

Ted Kaczynski, også kjent som Unabomberen, ble etterforsket for mulige tilknytninger til Zodiac i 1996. Kaczynski jobbet i den nordlige delen av California mens Zodiac var aktiv. Han hadde en interesse for kryptografi og truet pressen til å trykke hans publikasjoner. Kaczynski ble sjekket ut av saken av både FBI og San Francisco-politiet etter å ha avlagt fingeravtrykk og håndskriftsprøver, samt at han var ute av staten California på enkelte datoer hvor Zodiac var aktiv.

Bruce Davis, som var et medlem av “familien” til Charles Manson og en dømt morder ble også etterforsket, men ingen bevis som knyttet ham til Zodiac ble funnet. En rapport fra 1970 av California Bureau of Criminal Identification and Investigation (CBI) bekreftet at alle de mannlige medlemmer av Mansons kult hadde blitt etterforsket og sjekket ut av Zodiac-saken.

Jack Tarrance ble i 2007 anklaget av sin stesønn Dennis Kaufman for å være Zodiac. Kaufman overleverte flere gjenstander til politiet, blant annet en hette som lignet den Zodiac skulle ha benyttet. DNA-analyser foretatt av FBI i 2010 viste seg å være resultatløs.

Robert Tarbox, en advokat som mistet lisensen i 1975 av høyesterett i California for å ikke betale noen klienter uttalte i 2009 at han fikk besøk på sitt kontor av en sjømann tidlig på 70-tallet som hevdet han var Zodiac. Tarbox ville ikke offentliggjøre mannens navn på grunn av taushetsplikten, men han hadde forklart mordene så detaljert at Tarbox ble overbevist. Sjømannen fortalte at han forsøkte å stoppe seg selv fra å begå flere mord, men advokaten så ham aldri igjen. Han tok ut en fullsides annonse i Vallejo Time-Herald hvor han hevdet å kunne renvaske Arthur Leigh Allen, hans eneste grunn for å fortelle sin historie 30 år senere. Robert Graysmith, som har skrevet flere bøker om Zodiac, uttalte at Tarbox’ historie kan være sannsynlig.

Richard Gaikowski ble i 2009 tatt i nærmere øyesyn av TV-serien MysteryQuest på History Channel. Redaktøren Gaikowski jobbet for Good Times, en alternativ avis i San Francisco mens mordene fant sted. Han lignet på tegningene av Zodiac og Nancy Slover – kvinnen som tok i mot samtalen fra Zodiac etter angrepet ved Blue Rock Springs, identifiserte Richard Gaikowskis stemme som Zodiacs.

Conta Costra Sheriff Department Richard Gaikowski (Public domain via Wikimedia Commons)

George Hodel ble lansert som Black Dahlia-morderen av sin sønn og politietterforsker Steve Hodel. Black Dahlia-morderen tok blant annet livet av skuespilleren Elizabeth Short i 1947. Sønnen hevdet dette i sin bok The Black Dahlia Avenger, publisert i 2003. Boken førte til frigjøring av flere dokumenter og lydopptak foretatt av George Hodel og statsadvokaten i Los Angeles. Disse nye bevisene pekte på faren som en sterk mistenkt i mordet på Short, og statsadvokat Steve Kaye uttalte i et brev at George ville blitt siktet hadde han fortsatt vært i live. I en oppfølgerbok (Most Evil: Avenger, Zodiac, and the Further Serial Murders of Dr. George Hill Hodel (2010)), hevdet Steve Hodel at faren også var Zodiac basert på polititegninger og likheten mellom brevene skrevet av Zodiac og Black Dahlia.

Foto: Dr. George Hill Hodel, Steve Hodel CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Americas Most Wanted hadde en reportasje i 2011 om Zodiac. I 2010 hadde et bilde dukket opp av Zodiac-offeret Darlene Ferrin og en ukjent mann som lignet veldig på politiets tegninger, basert på beskrivelser fra øyenvitner. Politiet tror bildet ble tatt i San Francisco en gang mellom 1966 og 1967.

Edward Edwards, en dømt seriemorder – ansvarlig for fem mord mellom 1977 og 1996 ble linket til Zodiac-mordene og flere andre uløste saker av politietterforsker John A. Cameron, som spesialiserte seg på såkalte “kalde saker”. Men Camerons teorier ble møtt med nærmest universell forakt, spesielt fra politiet og myndighetene.

George Russell Tucker (pseudonym) fra Solano County, California, ble utpekt som Zodiac av den tidligere politimannen Lyndon Lafferty og en gruppe pensjonerte politimenn kalt “The Mandamus Seven”. Lafferty hevdet at grunnen til at Tucker aldri ble etterforsket som Zodiac ble dekket over av myndighetene. Men Tucker var aldri en mistenkt i saken, og døde i 2012.

I 2014 ble det rapportert at Louis Joseph Myers hadde tilstått til en venn at han var Zodiac, etter å ha funnet ut at han var døende av skrumplever. Han ba sin venn, Randy Kenney, gå til politiet etter hans død. Myers døde i 2002, men Kenney hadde vanskeligheter med å overbevise politiet og bli tatt seriøst. Det er flere mulige knytninger mellom Myers og Zodiac; Myers gikk på samme videregående skole som David Farraday og Betty Lou Jensen og skal ha jobbet på samme restaurant som Darlene Ferrin. Mellom 1971 og 1973, hvor det ikke kom noen brev fra Zodiac, var Myers stasjonert utenlands i militæret. Kenney fortalte at Myers hadde gått etter par fordi han selv hadde hatt et tungt brudd med en kjæreste. Etterforskerne er skeptiske til Myers, men har uttalt at de vil undersøke saken nøyere hvis Kenney kan produsere noen troverdige bevis.

Robert Ivan Nichols, også kjent som Joseph Newton Chandler III, var en tidligere uidentifisert tyv som begikk selvmord i Eastlake, Ohio i 2002. Politiet hadde vanskeligheter med å finne hans pårørende og oppdaget at han hadde stjålet identiteten til en åtte år gammel gutt som hadde mistet livet i en bilulykke i Texas i 1945. Siden Nichols gikk såpass ekstremt til verks for å skjule sin virkelige identitet, spekulerte politiet i om han var en voldelig kriminell. U.S. Marshal Service offentliggjorde hans identitet på en pressekonferanse i Cleveland i 2018. Diverse “hobbyetterforskere” på internett har senere hevdet at han kunne være Zodiac basert på hans likhet til polititegningene og at han bodde i California mens Zodiac var aktiv.

Gary Stewart publiserte boken The Most Dangerous Animal of All i 2014 hvor han hevdet at hans søken etter sin biologiske far, Earl Van Best Jr., også ledet ham til at Van Best var Zodiac. Boken ble i 2020 plukket opp av FX Network for å bli en dokumentarserie.

Siden 2018 har journalister sett på likheten mellom Zodiac og den italienske seriemorderen Il Mostro di Firenze (Monsteret av Firenze) med artikler publisert i det italienske magasinet Tempi og avisene Il Giornale og Libero. Il Mostro er en seriemorder som drepte 14 mennesker mellom 1974 og 1985 i den italienske byen Firenze. Den mistenkte i denne sammenligningen er den tidligere oppsynsmannen for den amerikanske kirkegården i Firenze, Joseph “Joe” Bevilacqua, også kjent som Guiseppe, som ble født i Totowa, New Jersey i 1935. Han hadde en 20 år lang karriere i militæret før han flyttet til Firenze i 1974. En av journalistene i saken, Francesco Amicone, skrev om Bevilacquas delvis tilståelse hvor han skulle ha fortalt Amicone at han var ansvarlig for mordene knyttet til både Zodiac og Il Mostro i en samtale i september, 2017. Etter den første delen av artikkelen ble publisert i 2018, nektet Bevilacqua for dette og truet med søksmål, men Amicone sluttet ikke å anklage ham. I 2021 rapporterte Amicone at Bevilacqua var en skjult agent for The United States Army Criminal Investigation Command (CID) mens han deltok i en etterforskning av William O. Wooldridge og andre sersjanter i San Francisco i 1969 og 1970, mens Zodiac var aktiv. Mens han arbeidet som militæretterforsker i Italia tidlig på 70-tallet, så ville Bevilacqua ha tilgang til dokumenter vedrørende et dobbeltmord nær Firenze fra 1968. Kuler og hylser fra mordet hadde blitt feilaktig lagret, og Bevilacqua skal ha byttet ut disse med ammunisjon fra en pistol han ville bruke i Il Mostro-mordene for å linke disse til mordene hvor han hadde et alibi. Italienske myndigheter samlet inn hans DNA for analyse på slutten av 2020.

Foto: Joseph “Joe” Bevilacqua, Tapatalk

Arthur Leigh Allen

Robert Graysmiths bok, Zodiac (1986), fremmet Arthur Leigh Allen som mistenkt, basert på indisier. Allen hadde blitt avhørt av politiet i Zodiac-etterforskningens tidlige dager, og ble utsatt for flere undersøkelser og avhør av myndighetene i løpet av de neste 20 årene. Forfatter Graysmith uttalte i 2007 at flere politietterforskere hadde pekt ut Allen som den mest sannsynlige mistenkte i saken. En av etterforskerne, Dave Toschi, mente hele tiden at Arthur Leigh Allen var Zodiac, men de hadde ikke bevisene som kunne sikte ham.

Mark Ruffalo, som spilte Dave Toschi i filmen om Zodiac fra 2007 uttalte;

If you get into who these cops were, you realize how they have to take their hunches, their personal beliefs, out of it. Dave Toschi said to me, ‘As soon as that guy walked in the door, I knew it was him.’ He was sure he had him, but he never had a solid piece of evidence. So he had to keep investigating every other lead.

Allen ble intervjuet av etterforsker John Lynch fra politiet i Vallejo den 6.oktober, 1969. Allen hadde befunnet seg i nærheten av Lake Berryessa da Hartnell og Shepard ble angrepet i september samme år. Allen fortalte han hadde dykket ved Salt Point, en nasjonalpark i det nordlige California, samme dag som angrepene fant sted. Han havnet igjen i politiets søkelys i 1971 da hans venn Donald Cheney informerte politiet i Manhattan Beach at Allen hadde snakket om at han ønsket å drepe mennesker, bruke navnet Zodiac og feste en lommelykt til en pistol for å kunne se bedre i mørket. I følge Cheney fant denne samtalen sted senest 1.janiar, 1969.

Jack Mulanax ved Vallejo-politiet skrev at Allen ikke akkurat hadde fått en særlig ærefull dimittering fra den amerikanske marinen i 1958, og hadde blitt løst fra sin stilling som lærer ved en barneskole etter anklager om seksuelle overgrep mot elevene. Han var generelt godt likt blant de som kjente ham, men Allen ble også beskrevet som å være fiksert på unge barn og ha et sinne mot kvinner. Han var aldri gift, og hadde angivelig heller aldri noen kjæreste.

I 1972 fikk politiet tillatelse til å ransake boligen hans, mens i 1974 ble han arrestert for å ha forgrepet seg på en tolv år gammel gutt. Han erkjente seg skyldig, og sonet en straff på to år i fengsel.

Politiet i Vallejo ransaket huset hans på nytt i februar, 1991, og igjen to dager etter hans død i 1992 hvor de også konfiskerte noen eiendeler fra boligen hans. (Obs – det er litt lav lyd på videoklippet)

Det finnes bevis som peker på at Allen var Zodiac, dog de er bare indisier. Et brev sendt til politiet i Riverside fra Bates’ morder ble skrevet på en skrivemaskin av typen Royal Elite – det samme merket skrivemaskin ble funnet i Allens bolig i 1991. Han eide og brukte et armbåndsur av typen Zodiac. Han bodde i Vallejo, og jobbet minutter unna boligen til Darlene Ferrin.

I 2002 klarte politiet i San Francisco å få en delvis DNA-prøve fra spyttet på frimerkene og konvoluttene til brevene sendt fra Zodiac. Politiet sammenlignet denne prøven med en DNA-prøve fra Arthur Leigh Allen, samt også hans nære venn Don Cheney som først antydet at Allen kunne være Zodiac. Verken Cheney eller Allen var en match, og ble derfor ekskludert fra å ha bidratt med DNA på brevene.

Den pensjonerte håndskriftseksperten Lloyd Cunningham, som jobbet med Zodiac-saken i flere tiår, uttalte;

They gave me banana boxes full of Allen’s writing, and none of his writing even came close to the Zodiac. Nor did DNA extracted from the envelopes (on the Zodiac letters) come close to Arthur Leigh Allen.

Arthur Leigh Allen ble aldri formelt siktet som Zodiac, og døde i sitt hjem av et hjerteinfarkt den 26.august 1992. Han ble 58 år gammel.

Åpen sak

Det har vært mange mistenkte, og omstendelig etterforskning av Zodiac-saken. Saken er fortsatt åpen i San Francisco, Napa County og Riverside. For min del har dette kun vært å skrape i overflaten av saken, det er massive mengder av informasjon om Zodiac der ute, og jeg håper min tredelte serie har gitt et lite overblikk inn i mannen som kanskje er USA, om ikke verdens, mest notoriske og kjente seriemordere.

I alle fall blant de som fortsatt er på frifot…

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*