Zodiac del 1 av 3

Foto: Flickr, SFPD, Phantoms & Monsters

Zodiac var kallenavnet til en av de mest kjente seriemorderne noensinne. Han terroriserte den nordlige delen av California fra slutten av 1960-tallet til starten på 70-tallet. Navnet Zodiac ble skapt av morderen selv gjennom en rekke brev og postkort sendt til forskjellige medier i San Francisco. Brevene inneholdt kryptogram, som i følge ham selv, inneholdt hans identitet. 

Del 1 av 3. Del 2 kan du lese her. Del 3 kan du lese her.

Zodiac myrdet fem personer og såret to, men han hevdet selv å ha tatt livet av så mange som 37 og han linkes ofte opp mot såkalte kalde mordsaker. Drapene skal ha skjedd mellom desember 1968 til oktober 1969 i Benicia, Vallejo, Napa County og San Francisco. Han gikk hovedsakelig etter unge par, men også en taxisjåfør ble offer for hans herjinger.

Lake Herman Road

De første drapene til Zodiac var skytingen av studentene Betty Lou Jensen (16) og David Arthur Faraday (17) den 20.desember 1968 på Lake Herman Road i Benicia. Paret var på sin første date og hadde planer om å overvære en julekonsert ved Hogan High School, rundt tre kvartaler fra Jensens hjem. I stedet besøkte de en venn og stoppet ved en lokal restaurant før de kjørte ut mot Lake Herman Road. Rundt klokken 22:15 parkerte Faraday bilen han hadde lånt av sin mor på en grusplass – plassen var ganske kjent om “lovers lane”, hvor unge par ofte samlet seg. Kort tid etter klokken hadde passert 23:00 ble likene deres funnet av Stella Borges, en kvinne som bodde i nærheten. Sheriffen i Solano County åpnet en etterforskning, men møtte fort veggen uten noen spor.

Foto: High school portraits, 1968. David Arthur Faraday and Betty Lou Jensen. Published together in The San Francisco Chronicle, December 1968. Public Domain

Ved å bruke rettsmedisinske teknikker mente Robert Graysmith fra avisa San Francisco Chronicle at en annen bil hadde ankommet grusplassen rett før klokken 23:00 og parkert ved siden av det unge paret. Morderen kan så ha gått ut av bilen og gått mot parets bil, muligens beordret dem ut av bilen. Tilsynelatende hadde Jensen gått ut av bilen først, men da Faraday var halvveis ute skjøt morderen ham i hodet. Han skjøt deretter Jensen fem ganger i ryggen mens hun forsøkte å rømme, og liket hennes ble funnet cirka 8 meter fra bilen. Morderen gikk så tilbake til sin egen bil og forlot åstedet.

Blue Rock Springs

Rett før midnatt den 4.juli, 1969 svingte Darlene Ferrin og Michael Mageau inn ved parken Blue Rock Springs i Vallejo, omtrent 6,4 kilometer fra åstedet ved Lake Herman Road, og parkerte. Mens de satt i bilen kom en annen bil som parkerte ved siden av dem, men kjørte nærmest umiddelbart avgårde igjen. Bilen kom tilbake etter 10 minutter, og denne gangen parkerte bak dem. Sjåføren gikk ut av bilen og nærmet seg passasjersiden til Ferrins bil mens han bar på en lommelykt og en 9 mm Luger. Morderen lyste lykten i Ferrins og Mageaus øyne før han åpnet ild og løsnet fem skudd. Begge ofrene ble truffet, og flere av kulene passerte gjennom Mageau og inn i Ferrin. Morderen var så på vei til å forlate åstedet, da han hørte Mageaus jamring. Han returnerte til bilen deres og skjøt dem en gang til hver, før han kjørte avgårde.

Foto: Darlene Ferrin og Michael Mageau Flickr

Den 5.juli, 1969, ringte en mann til Vallejo politiet for å melde og ta ansvar for angrepet. Morderen innrømte også drapene på Jensen og Faraday som fant sted over seks måneder tidligere. Politiet sporet samtalen til en telefonkiosk ved en bensinstasjon ved Springs Rock og Toulumne, omtrent 500 meter fra Ferrins hjem og bare noen kvartaler unna politistasjonen. Ferrin var død ved ankomst til sykehuset, mens Mageau overlevde til tross for å ha blitt skutt i ansiktet, nakken og brystet. Han beskrev angriperen som mellom 26 og 30 år gammel, mellom 88 og 91 kilo, kanskje mer, 1,73 meter høy – en hvit mann med kort, lysebrunt og krøllete hår.

Lake Berryessa

Den 27.september, 1969, hadde to studenter fra Union Pacific College piknik ved Lake Berryessa, på en liten øy kalt Twin Oak Ridge. Bryan Hartnell og Cecelia Shepard ble angrepet av en mann kledd i svart, som skjulte ansiktet sitt med et balaklava-lignende hodeplagg, og solbriller. Han hadde også et symbol av et kikkertsikte på brystet, nærmere bestemt et retikkel.

Foto: Bryan Hartnell & Cecelia Shepard. Nada nos Libra de Escorpio

Han trakk en pistol mot dem som Hartnell trodde var en 45 mm Colt. Den svartkledde mannen påsto at han hadde rømt fra et fengsel i enten Colorado eller Montana (en politimann fortalte senere at det mest sannsynlig dreide seg om et fengsel i Deer Lodge, Montana), hvor han hadde drept en vakt, stjålet en bil og trengte bilen deres og penger for å komme seg til Mexico, da bilen han hadde stjålet var ettersøkt.

Morderen hadde med seg forhåndskuttende lengder av en klessnor, og ba Shepard om å binde Hartnell før han selv bandt henne. Han sjekket også Hartnell, og oppdaget at hun hadde bundet ham veldig løst. Hartnell trodde i utgangspunktet at dette var et bisart ran, men mannen begynte brått å knivstikke dem begge. Hartnell fikk seks knivstikk, mens Shepard fikk ti. Morderen beveget seg så de rundt 400 meterne opp til Knoxville Road, tegnet et kikkertsikte på døren til Hartnells bil med en svart tusj og skrev følgende:

Foto: Zodiac Killer Photo FBI, Public Domain

Rundt klokken 19:40 ringte morderen politiet i Napa County fra en telefonkiosk for å melde om sine siste kriminelle handlinger. Han fortalte politiet først at han ville; “report a murder – no a double murder”. Før han uttalte at han var gjerningsmannen. Telefonkiosken med røret hengende av ble lokalisert noen minutter senere ved en bilvask på Napas Main Street av KVON radio-reporter Pat Stanley, bare noen få kvartaler fra politistasjonen, men cirka 43 kilometer fra åstedet. Etterforskerne klarte å løfte et håndavtrykk fra telefonen, men klarte aldri å matche det mot noen mistenkte.

Etter å ha hørt ofrenes skrik etter hjelp, ble de oppdaget av en far og sønn som var ute på fisketur. De fikk hentet hjelp ved å kontakte parkvesenet. Dave Collins og Ray Land fra Napa County politiet var de første til å ankomme åstedet. Shepard var ved bevissthet og ga Collins en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen – en hvit mann, cirka 1,80 meter høy og minst 77 kg, kanskje mer. Hartnell og Shepard ble fraktet til Queen of the Valley Hospital i Napa. Underveis havnet Shepard i koma, og våknet aldri igjen, hun døde to dager senere. Hartnell overlevde, og kunne fortelle sin historie til pressen. Etterforsker Ken Narlow ved Napa politiet ble tildelt saken og jobbet for å løse den frem til han gikk av med pensjon i 1987.

Presidio Heights

To uker senere, 11.oktober, 1969. Paul Stine sitter i sin taxi ved krysset Mason og Geary Streets, et kvartal vest for Union Square i San Francisco. En mann setter seg inn i baksetet og ber om å bli kjørt til Washington og Maple Streets i Presidio Heights. Stine kjørte, av ukjente grunner, et kvartal for langt, passerte Maple og havnet på Cherry Street. Mannen i baksetet skjøt så Stine en gang i hodet med en 9 mm pistol, tok nøklene og lommeboken hans og rev av et stykke av skjorta som var dekket av blod. Gjerningsmannen ble observert av tre tenåringer på andre siden av gata rundt klokken 21:55, og de ringte politiet mens gjerningen ble begått. De observerte en mann som tørket av taxien før han gikk mot Presidio, et kvartal mot nord. To kvartaler fra åstedet hadde politimennene Don Fouke og Eric Zelms på nødanropet, og observerte en hvit mann som gikk langs fortauet på Jackson Street og opp en trappeoppgang som ledet opp til fronten til et av husene på nordsiden av gaten, observasjonen varte i fem til ti sekunder.

Foto: Paul Stine crime scene Tumblr

Fouke antok at mannen var mellom 35 og 45 år gammel, kortklipt hår og 1,77 meter høy. Han skulle være lik eller litt eldre enn beskrivelsen gitt av de tre tenåringene som observerte mannen i Stines taxi. De beskrev mannen som mellom 1,73 og 1,75 m høy. Politisentralen informerte patruljene om å holde utkikk etter en svart mann, så Fouke og Zelms kjørte forbi gjerningsmannen uten å stoppe. Det er uklart hva som skapte forvirringen, men etter å ha korrigert beskrivelsen ble et søk satt i gang, men uten resultat. Dette var det siste offisielle mordet fra Zodiac.

Kathleen Johns

22.mars, 1970 var Kathleen Johns på vei fra San Bernardino til Petaluma for å besøke sin mor. Johns var gravid i syvende måned og hadde sin 10 måneder gamle datter ved siden av seg. Mens hun kjørte vestover på Highway 132 nær Modesto begynner bilen bak henne å blinke med lysene og pipe med hornet. Hun stopper bilen i veikanten og mannen fra bilen bak kom opp til henne. Han fortalte henne at han hadde lagt merke til at hennes høyre bakhjul vinglet, og sa han kunne stramme hjulmutterne. Etter å ha gjort som avtalt, kjørte han avgårde, mens da Johns skulle gjøre det samme falt hjulet av bilen. Mannen kom tilbake og tilbød seg å kjøre dem til nærmeste bensinstasjon for å få hjelp – Kathleen aksepterte og satte seg sammen med datteren inn i bilen.

Foto: Nyhetsklipp, San Francisco Examiner, 1970 Zodiac Killer Site Forum

I løpet av bilturen passerte de flere bensinstasjoner, men mannen stoppet ikke. I cirka 90 minutter kjørte han frem og tilbake langs bakveiene rundt Tracy, en by i San Joaquin County. Da Johns spurte hvorfor han ikke stoppet, byttet han samtaleemne. Når han endelig stoppet ved et veikryss, benyttet hun muligheten – hun grep tak i datteren, hoppet ut av bilen og gjemte seg i en nærliggende åker. Sjåføren lette etter henne med en lommelykt, mens han fortalte at han ikke skulle skade henne, men han ga til slutt opp og kjørte avgårde. Johns fikk haik til Patterson og den lokale politistasjonen der.

Mens Johns fortalte sin historie til vakthavende ved stasjonen, la hun merke til fantomtegningen av morderen til Paul Stine og kjente ham umiddelbart igjen som mannen som hadde forsøkt å kidnappe henne og barnet sitt den kvelden. Den vakthavende politimannen i Patterson frykter for livet til Johns og barnet og ber henne vente i mørket ved Mil’s Restaurant. Da politiet finner bilen hennes er den totalt utbrent.

De fleste historiene om Kathleen Johns forteller at mannen hadde truet henne og barnet på livet mens han kjørte dem rundt, men minst en politirapport nekter for det. Johns versjon av hendelsene til Paul Avery ved San Francisco Chronicle indikerer at han gikk ut av bilen for å lete etter henne med lommelykt, men i en rapport hun avga til politiet hadde hun fortalt at han aldri forlot bilen.

Mistanker

Zodiac har fem bekreftede drap og to drapsforsøk, men han har selv hevdet å ha opp mot 37 liv på samvittigheten. Det er flere åpne saker hvor Zodiac er mistenkt for å ha vært gjerningsmannen.

Den 30.oktober 1966 tilbragte den 18 år gamle studenten Cheri Jo Bates kvelden i biblioteket til Riverside Community College frem til det stengte klokken 21:00. Flere naboer rapporterte et skrik rundt 22:30. Neste dag ble Bates funnet død i nærheten av biblioteket, mellom to tomme bygninger som skulle rives i sammenheng med oppussing av skoleområdet. Ledningene i fordeleren til hennes Volkswagen var revet ut, og Bates hadde blitt alvorlig slått og knivstukket til døde. En herrearmbåndsur med et ødelagt armbånd av merket Timex ble funnet i nærheten, hvor klokken hadde stoppet på 00:24, men politiet trodde angrepet hadde skjedd tidligere. Forbindelsen mellom Zodiac jo Cheri Jo Bates er uklar. Journalist Paul Avery fra San Francisco Chronicle og Riverside politiet fastholder at Zodiac ikke var Bates morder, men at han kan ha tatt æren for det.

Den 6.september 1970 forsvant Donna Lass fra Sahara Tahoe Hotel & Casino hvor hun jobbet som en sykepleier. Hun jobbet til 02:00 den natten, og hadde sin siste pasient klokken 01:40. Senere samme dag fikk både hennes arbeidsgiver og hennes utleier en telefon fra en ukjent mann som feilaktig hevdet at Lass hadde forlatt byen på grunn av en akutt familiekrise, men hun ble verken sett eller funnet igjen. Et tilsynelatende gravsted ble funnet i nærheten av Clair Tappaan Lodge i Norden, California i et område eid av Sierra Club, men en utgravning resulterte kun i et par solbriller. Ingen bevis er funnet som knytter Zodiac til hennes forsvinnelse.

I en artikkel publisert av Vallejo Times-Herald den 13.november 1972 hevdet Bill Baker fra Santa Barbara County Sheriff’s Office at mordet på et ungt par i den nordlige delen av Santa Barbara County i 1963 var begått av Zodiac. Den 4.juni 1963 ble high school-eleven Robert Domingos og hans forlovede Linda Edwards funnet skutt og drept på en strand nær Lompoc. De hadde skulket skolen etter tradisjonen Senior Ditch Day. Politiet antok at morderen forsøkte å binde ofrene, men når de klarte å frigi seg selv og gjøre et forsøk på å rømme ble de skutt flere ganger i ryggen og brystet med et .22-kaliber våpen. Morderen plasserte så likene i et lite skur, og gjorde et mislykket forsøk på brenne ned skuret. Heller ikke her finnes det tilstrekkelig med bevis som knytter Zodiac til mordene.

Følg med i del 2 av serien om Zodiac hvor vi går mer i dybden på kryptogrammene og brevene han sendte, samt hvem politiet mistenkte. 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*