Apokalypsens ryttere

Foto: Creative Commons

Tilbake til del 1.

Del 2 av 5: Den hvite hesten

Then I saw when the Lamb broke one of the seven seals, and I heard one of the four living creatures saying as with a voice of thunder, “Come.” I looked, and behold, a white horse, and he who sat on it had a bow; and a crown was given to him, and he went out conquering and to conquer.

Johannes Åpenbaring 6:1-2 (New American Standard Bible)

Den første rytteren som markerer apokalypsen, etter at Guds lam bryter det første seglet, er den hvite rytteren – nærmere bestemt den hvite hesten. Denne rytteren er også den som nok har flest forskjellige tolkninger opp gjennom historien, dog det man nok kjenner ham best som i dag er “Pestilence” – altså Pest eller Sykdom.

Den første rytteren på sin hvite hest. Her portrettert i Bamberg Apocalypse (1000 – 1020)

Forskjellige tolkninger

Irenaeus (død cirka år 202) var en innflytelsesrik teolog som var en av de første til å tolke hvem den hvite rytteren var. Han mente den hvite rytteren var Jesus selv, som representerte forkynnelsen av budskapet. Andre teologer har også hevdet at den hvite rytteren var den hellige ånd. Etter hvert ble dette forkastet, siden man mente at Guds lam som åpnet seglene var Jesus.

I den romerske og greske historien var den hvite rytteren ofte forbundet med triumf, velstand og helse. Et resultat av de suksessfulle dynastiene til de romerske keiserne Nerva, Trajan, Hadrian, Antoninus Pius og Marcus Aurelius. I tillegg til keiserne Alexander og Trajan – som begge er beskrevet i gresk historie.

Evangelisten Billy Graham (7.november 1918 – ) tolker den hvite rytteren som Antikrist. Begrunnet med forskjellene i Johannes Åpenbaring kapittel 6 og 19. I kapittel 19 har Jesus mange kroner, mens bare en i kapittel 6. Dette indikerer at en tredje person har gitt rytteren tillatelse til å fullføre sitt arbeid.

I noen bibelske tolkninger ble også den hvite rytteren kalt “War” – eller Krig.

Den meste kjente, og antageligvis det vi mest kjenner den hvite rytteren som nå er “Pestilence” – altså Pest eller Sykdom. Opprinnelsen til denne tolkningen er noe uklar, men er beskrevet blant annet i “The Jewish Encyclopedia” i 1906. ” De ble gitt makten til å drepe en fjerdedel av jorden ved sverd, sult, pest og ville dyr” (Johannes Åpenbaring 6: 7-8). Det diskuteres for øvrig om dette henviser til den hvite rytteren alene, eller de fire rytterne som en helhet.

Vicente Blasco Ibàñez (1867 – 1928) skriver i sin roman fra 1916, “The Four Horsemen of the Apocalypse” (filmatisert i 1921 og 1962) at den hvite rytteren var kledd i prangende og barbariske klær. “While his horse continued galloping, he was bending his bow in order to spread pestilence abroad. At his back swung the brass quiver filled with poisoned arrows containing the germs of all diseases”.

En liten kuriositet er at i TV-serien Supernatural (hvor hestene for øvrig er byttet ut med biler), så er den hvite rytteren, spilt av Matt Frewer, også fremstilt som Pest, men har byttet farge fra hvit til grønn.

Videre til del 3.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*