Den trettende fredagen

Foto: mnaydenova fra Pixabay

Den trettende fredagen, eller fredag den trettende, er en ulykkens dag i følge vestlig overtro. Dette inntreffer når den trettende dagen i en måned, i følge den gregorianske kalenderen, faller på en fredag. Hvilket forekommer minst en gang, men også opptil tre ganger, i løpet av et år. Begynner måneden på en søndag, vil man få fredag den trettende i løpet av måneden.

Den ulykksalige dagen har blant annet inspirert en eksklusiv klubb, en roman skrevet tidlig på 1900-tallet, en kjent horror-franchise og to noe uhåndterlige “diagnoser”. Friggatriskaidekafobi og paraskevidekatriafobi beskriver begge en frykt og angst for datoen fredag den trettende.

Tallet 13

På samme måte som å gå under en stige, se en svart katt krysse gata eller knuse et speil, så er mange overbevist om at fredag den trettende bringer uhell. Det er noe usikkert akkurat når denne overtroen begynte, men det har vært negative tanker rundt tallet 13 i århundrer. Historiker Donald Dossey hevdet at det har sitt utspring i norrøn mytologi. Tolv guder satt rundt bordet i Valhall, da den utspekulerte Loke ankom som den trettende gjesten og fikk Hod til å skyte Balder med en pil av misteltein.

Balder died, and the whole Earth got dark. The whole Earth mourned. It was a bad, unlucky day.

                                                                       Donald Dossey

Historisk sett har de fleste vestlige kulturer forbundet tallet 12 med å være komplett. Tolv dager med jul, tolv måneder og stjernetegn, tolv storverk av Herkules og tolv guder ved Olympus for å nevne noen, mens tretten har altså en lang historie ved å bety uhell.

Den babylonske kongen Hammurabi er kjent for å ha skrevet en lovsamling, en av de første kjente lovsamlinger noensinne nedskrevet. Disse lovene ble skrevet rundt år 1700 før vår tidsregning (før Kristus) og inneholder 292 lover skrevet på tolv tavler. Det sies at han utelot nummer tretten fra samlingen, og selv om dette mest sannsynlig bare var en administrativ feil, har mange pekt på dette som et bevis for at overtroen knyttet til tallet tretten har en lang historie.

Foto: Hammurabis lov ctj71081 – Flickr CC BY-SA 2.0

Den siste nattverden

I følge bibelen var det tretten personer til stede ved den siste nattverden – Jesus og hans tolv disipler, hvor Judas forrådte ham. Dagen etter, en fredag, ble Jesus korsfestet. Basert på plasseringen av personene rundt bordet ved den siste nattverd, har det skapt en lang tradisjon innen kristendommen at å ha tretten gjester er et dårlig tegn.

Foto: Den siste nattverd Leonardo da Vinci, Public domain, via Wikimedia Commons

Tilknytningen til fredag har ikke like sterke negative assosiasjoner, men dagen har også skapt en del overtro blant de kristne. I tillegg til Jesu korsfestelse, så skal Adam ha gitt det skjebnesvangre eplet til Eva og Kain skal ha drept sin bror Abel på en fredag.

Den eksklusive klubben

I litt nyere historie så ville kaptein William Fowler (1827 – 1897) fjerne stigmaet rundt tallet tretten, og spesielt fordommene mot å ha tretten gjester. Han grunnla derfor en eksklusiv klubb kalt The Thirteen Club.

Klubbens medlemmer spiste middag regelmessig på den trettende dagen i måneden i rom 13 ved Knickerbocker Cottage, et populært vanningshull Fowler eide fra 1863 til 1883. Før medlemmene satte seg ved bordet for å innta den tretten retter lange middagen, måtte de passere under en stige og et banner med teksten;

Morituri te Salutamus (De av oss som er i ferd med å dø, hilser deg).

Blant klubbens medlemmer var det fire av USAs tidligere presidenter – Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison og Theodore Roosevelt.

Foto: Knickerbocker Cottage New York Public Library – Digital Collections

Populærkulturen

En videreføring av fredag den trettendes legende skjedde i 1907 da den amerikanske forretningsmannen og forfatteren Thomas William Lawson publiserte romanen Friday, the Thirteenth hvor en aksjemegler spiller på overtroen knyttet til denne dagen for å skape kaos på Wall Street, og utnytte markedet til sin store fortjeneste.

Hva som kanskje er mest kjent innen populærkulturen knyttet til fredag den trettende er horror-franchisen om Jason Voorhees. Gutten som druknet ved Camp Crystal Lake (filmet ved Camp No-Be-Bo-Sco) og la en forbannelse på området ved å ta leirdeltagere av dage ikledd en hockeymaske. Den første filmen i serien kom ut i 1980, og har så langt produsert ni oppfølgere, en nyinnspilling samt spinoffen Freddy vs. Jason, hvor Jason møter et annet horrorikon – Freddy Krueger. Før Halloween kom ut i 2018, var Friday the 13th den mest innbringende horror-franchisen gjennom tidene. Franchisen har også skapt flere tegneserier, noveller og spill for å nevne noe.

Foto: Jason Voorhees dfirecop – Flickr CC BY-ND 2.0

Tragiske hendelser på fredag den trettende

Det er flere tragiske hendelser som har skjedd på fredag den trettende opp gjennom historien. Om det er tilfeldigheter eller overtro, lar jeg deg som leser avgjøre.

Fredag den trettende oktober 1307 arresterte den franske kongen Filip IV hundrevis av riddere fra Tempelridderordenen. Tempelridderne var en mektig religiøs og militær organisasjon opprettet av paven i 1128, og ble oppløst i 1312. Ridderne ble fengslet på bakgrunn av flere forskjellige siktelser, og senere henrettet, mens den reelle grunnen for arrestasjonene var så kong Filip IV kunne slå kloa i ordenens store rikdommer. Mange har også hevdet at dette er opprinnelsen til overtroen knyttet til fredag den trettende, men på samme måte som med flere andre legender knyttet til tempelridderne, så er sannheten tåkefull.

I mer nyere tid så ble Buckingham Palace bombet av nazistene i september 1940. Winston Moseley overfalt og drepte Kitty Genovese (foran 38 vitner, hvor ingen grep inn eller ringte politiet) i mars 1964. En syklon krevde mer enn 300 000 liv i Bangladesh i november 1970. Et chilensk fly forsvant i Andesfjellene i oktober 1972 (deres historie blant annet fortalt i filmen Alive fra 1993), mordet på rapperen Tupac Shakur i september 1996 og ulykken til cruiseshipet Costa Concordia utenfor kysten til Italia hvor 32 personer mistet livet.

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*